page contents Книжен ъгъл: „Велосипедисти край езерото Папийон“ - новият детски роман на Иван Раденков
Предоставено от Blogger.

„Велосипедисти край езерото Папийон“ - новият детски роман на Иван Раденков

13.10.20

За всички малчугани, които обичат щурите игри на открито, изобретенията и разрешаването на загадки, поръсени с щипка научно вълшебство


Малко след като зарадва малките читатели с историите за лакомници от книгата „Вкусът на приключенията“, обичаният детски писател Иван Раденков се завръща с ново заглавие за деца и тийнейджъри. „Велосипедисти край езерото Папийон“, издаван от „Ентусиаст“, е роман, написан за всички малчугани, които обичат щурите игри на открито, изобретенията и разрешаването на загадки, поръсени с щипка научно вълшебство. А черно-белите илюстрации на Василена Харизанова още повече ще провокират тяхното въображение.
 
Стремителна, мокра, шеметна и изпълнена със смях, книгата разказва за приключенското пътуване на две хлапета по въздух (със стар въжен лифт), по вода (с каяци) и по суша (с велоситанкове) в компанията на чудати персонажи и странни съоръжения.

Проп и Морис са най-добри приятели, неразделни досущ като своите дядовци Петер и Макс – славни колоездачи, легендарни победители във велосипедните състезания от близкото минало. И точно като своите дядовци, умеят да се забъркват в куп премеждия и колелокрушения, от които все излизат... мокри. Но които дават да се разбере, че страхът се бори само със смях.

В търсене на изчезналите велошампиони, те откриват красотата на света около тях, но също и тази на... Кара, момичето, което ще ги научи да карат каяци, а те на свой ред ще я запалят по велосипедните състезания. 

С „Велосипедисти край езерото Папийон“ Иван Раденков доказва, че в най-опасните мигове ставаме приятели завинаги, а пътят към победата е не по-малко важен от самата победа. Особено ако е весел и главозамайващ.

Иван Раденков е детски писател, откакто е баща (2012 г.). Двамата му сина го карат ежедневно да изживява второ детство, в което заедно правят бели и създават итории. Всяко тяхно приключение е вдъхновение за нови разкази с картинки, а понякога и музика. 
 
Защотo Иван е и музикант и в неговите книжки често четем текстове на песни, а в приложени дискове чуваме музика с китари и барабани, която децата харесват (за справка виж поредиците „Книги за татковци“, „Истории от големия двор“, „Котаракът Франт и загадъчният остров“, „ Вкусът на приключенията“). Неподправените, искрени и засмяни истории на Иван Раденков вече се изучават от децата в трети клас.