page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Сиела“: По-доброто предстои – любими заглавия през 2020 и 2021 г.
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Сиела“: По-доброто предстои – любими заглавия през 2020 и 2021 г.

31.12.20

Не си представяхме фойерверките за изпращането на второто десетилетие на
XXI век така. Когато стартирахме с премиера на втора част на забавния наръчник „Да оцелееш като родител“ от фуриите „Майко мила!“, съвсем не подозирахме, че за много хора „Да оцелееш като родител 2“ ще се превърне в спасителна настолна книга, която е единствен пазител на смеха на мнозина родители, поставени пред предизвикателството „локдаун“. Очаквахме, че след като опознахме „Тялото“ и получихме наръчник за неговата употреба от Бил Брайсън и призовахме яркото слънце от „Фонтани на мълчанието“ – пленителния роман на Рута Сепетис – ще започнем пролетта с репликата „Добър вечер, дами и господа“, както многоуважаваният журналист Асен Агов прави години наред. Вместо това загубихме близки, разделихме се с удобното ни ежедневие и се наложи да се превърнем в своеобразни герои на Джош Малерман, а продължението на неговия хит „Кутия за птици“„Малори“ – се появи на пазара като летопис на новото време.
И въпреки всичко и най-вече „От любов“, както пее обичаният от няколко поколения Веселин Маринов, успяхме да „издаваме повече“  –  с над 120 заглавия – и да не губим най-ценното – срещите и разговорите с вас. Заедно празнувахме 35 години от създаването на компанията „Сиела Норма“, заедно се разхождахме на открите Алеи на книгата в София, Пловдив и във Варна и заедно се отдадохме на общото ни „Красиво безразсъдство“ – страстта към книгите.
През 2020 г. разлистихме впечатляващия мемоар на лекаря Еди де Винд „Последна спирка Аушвиц“ – и трогателния исторически роман „Приспивна песен Аушвиц“ от Марио Ескобар, надникнахме в биографията на „Менгеле. Ангелът на смъртта“, за да си припомним, че има и по-страшни неща от стоенето вкъщи, а човешкият живот е най-ценен; заедно с влогъра Мъци научихме що е то „Лисица“, плакахме заедно с онези „Тревожни хора“ на Фредрик Бакман, които завладяха сърцата ни; живяхме отново в „Бьорнстад“ с лимитираното издание с корица от сериала на HBO, видяхме какво се крие „Зад маската“ на Тайсън Фюри, печелихме номинации и награди с оригиналната „Приказка за Долната земя“ от талантливите студио „Змей“ и Ирена Първанова и ходихме на гости „У майкини“ с Иво Сиромахов, който единствен може да разкаже годината по родните земи по такъв безмилостно сатиричен начин.
2020-а беше и годината, в която се научихме отново на някои позабравени полезни навици, а на помощ ни дойдоха любимите Яна Липованска, Виктория Величкова (Вики от „Мастило“), Илия Деведжиев и Веселка Велинова от проекта „Маргаритка“. Поредицата, която стартирахме с тях – „Маргаритка и полезните навици“ – се превърна в помощник и забавление на много малки и големи деца (родители, лели, чичовци, баби и дядовци...).
Напук на всичко вдъхнахме живот на обичани класики като „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът, „Кръстникът“ и „Сицилианецът“ от Марио Пузо, „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин. Спуснахме се в дебрите на жанровите изкушения с мрачния носител на награда „Брам Стокър“ – „Рибарят“ от Джон Ланган,  най-накрая зарадвахме феновете на фентъзи титана Джо Абъркромби с първата част от неговата нова трилогия – „Малка омраза“, а за почитателите на мълчаливия вещер Гералт от Ривия и неговия създател Анджей Сапковски вдъхнахме нов живот на „Вещерът: Сезонът на бурите“ и дадохме старт на изцяло нова поредица с нов герой – „Кулата на шутовете“.
Бяхме романтични и влюбени с книгите на Карън Суон и Л. Дж. Шен, Наташа Лестър, Джени Гладуел, Ребека Рейзин и Елин Хилдебранд, не забравихме и българската следа – с впечатляващите „Сянка“ на Васил Панайотов, „Перфектна колода“ от Деница Дилова (номинирани за годишните награди на книжарници „Хеликон“), припомнихме си славната „Мисия Лондон“ от Алек Попов, отново летяхме над покривите на Румица с „Кало Змея 2“ от Милен Хальов,  неповторимият Михаил Вешим ни разкри какво се случва в „Позитанско царство“, посетихме „Гълъбария“ със Стефан Коспартов, а Илия Троянов ни разказа за „Моята олимпиада“. Погледнахме към миналото с „Глиненият цар“ на Добромир Байчев и към българската митология с „Откраднато, обречено, опазено“ на Искра Урумова.
И понеже ни се пътуваше, обходихме „101 отбивки в София“ от Иван Михалев, прекарахме „Седем дни в Родопите“ с Ели Иванова, преминахме „По билото на балкана“ с Ива Петрони, oтново прелистихме „1000 страници България“ с Румяна Николова и Николай Генов и се насладихме на „Планините на България“ с красивия албум от Иван Панкев.
Нашият „Подарък през декември“ беше първият в света превод на хитовата „365 дни“ от Бланка Липинска, а в „Симфонията на времето“ от младия Алваро Арбина открихме утехата и красотата на красиво написаните истории. „Перфектният подарък“ в края на „Първите 20“ се оказа сборникът ретроспекция на цяло едно десетилетие, обединяващ разказите на някои от най-талантливите български пера. За което благодарим на съставителя Александър Шпатов.
И ако думата на 2020 г. за нас е „Метаморфозата“ по безсмъртната творба на Франц Кафка, чийто сборник с разкази успяхме да облечем в твърди корици и майсторските илюстрации на Дамян Дамянов, на границата „Между надеждата и страха“ – както пише в забележителното си изследване за ваксините и човешкия имунитет проф. Майкъл Кинч – сме готови за следващото десетилетие с вярата, че именно  по-доброто  предстои.
Още в първия ден на 2021 г. ще възкресим с твърди корици и илюстрациите на Дамян Дамянов безсмъртните и все по-актуални „Фермата на животните“ и  „1984“ от Джордж Оруел. През януари няма да спим зимен сън, а напротив – ще се постараем да ви изненадаме с още по-любопитни заглавия – „Твърде много, никога достатъчно“ от Мери Тръмп, „Убийците от Оклахома“ от Дейвид Гран или книгата, която вдъхнови Мартин Скорсезе за филм с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, ново издание на емблематичната „Сътворението“ на Гор Видал, „Пираните“ на Роберто Савиано – дебютният роман на преследвания от италианската мафия журналист, който разкри интригите на неаполитанската Камора в своето разследване „Гомора“; „Размах“ от Дейвид Епстийн – една от книгите в списъка на Бил Гейтс за най-добра нехудожествена литература от 2020 г. и книгата, която разкрива как специалистите с богата обща култура и разностранни интереси могат да бъдат успешни в един свят на все по-тясна специализация.
Задава се и един от най-добрите психологически трилъри на последните години – „Моята прекрасна съпруга“ от Саманта Даунинг, както и впечатляващата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макензи – сравнявана с „Мечо Пух“ и „Малкият принц“ топла и човешка история, която ще ни напомни колко е важно да бъдем добри.
Ще зарадваме почитателите на Л. Дж. Шен с нов роман – Разгневеният бог”, както и тези на Надя Хашими („Перлата, която излезе от черупката си) с красивата история Когато луната снизхожда. 
За ценителите сме приготвили мащабен, неиздаван в подобен вид на български език сборник със „Събрани разкази“ от вечния Кърт Вонегът, нов роман от създателя на „Облака Атлас“ – Дейвид Мичъл, неиздавана досега творба на Артър Конан Дойл „Загадката на имението „Клумбър“.
Обещахме ви и още Абъркромби, затова с нетърпение очакваме и втората книга от трилогията му – „Проблемът с мира“, а приключението на Тери Пратчет в света на науката продължава с още един роман от „Света на диска“, съпътстван от коментарите на учените Иън Стюарт и Джак Коен – „Науката от света на диска. Том 2: Глобусът“.
Междувременно Клеър Макинтош – авторът на „Оставих те да си отидеш“ се завръща към трилъра с още една смразяваща кръвта история – този път на борда на самолет. „Заложникът“ ще се появи през май. А малко преди това и „Пънк 57 от  Пенелопе Дъглас, „Последен сняг“ от Стина Джаксън, документалната драма Момчето, което последва баща си в Аушвиц от  Джеръми Дронфийлд, The Lies You Toldoт Хариет Тайс – автора на супер успешния дебют „Кървавия портокал“.
Почитателите на нехудожествената литература ще зарадваме с няколко задължителни книги в своите сфери – 
Възход и падение на Великите сили” от  Пол Кенеди, „Жива връзка” от Дейвид Игълман, „Хитлер и Сталин” от Лорънс Рийс, „Дарът” от  Едит Егер, „Магията на реалността“ от Ричард Докинс, от когото се очаква и ново издание на емблематичната „Най-великото шоу на Земята“.
Н
яма да ви лишим и от българско присъствие в каталога ни – очаквайте още през януари  „Опит за екстаз“ от Димитър Бочев – роман за стремежа към свобода, който разкрива красотата на човешката душа, пленена в един свят на подтисничество и интелектуална цензура; нещо съвсем неочаквано от създателя на феномена „18% сиво“ Захари Карабашлиев, а малко по-късно през годината „Двойна следа“ – новия роман на автора на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ Илия Троянов.
Колегите от правната ни редакция няма да останат по-назад. Още през първите месеци очаквайте приносните „Финансово право, 7-мо издание от проф. д-р Иван Г. Стоянов, „Обективно съединяване на искове от проф. д-р Огнян Стамболиев, доц. д-р Таня Градинарова, „Курс по Наказателнопроцесуално право” от проф. дюн Маргарита Чинова и проф. дюн Георги Митев, „Курс по Криминалистика” от проф. дюн Йонко Кунчев, както иПравен режим на публичните предприятия” от  д-р Анастас Георгиев.
Вероятно вече подозирате, че това е само част от селекцията ни и по-доброто предстои. Защото искрено вярваме, че 2021 г. ще е по-добра и се надяваме отново да бъдем заедно!