page contents Книжен ъгъл: Вечните мъжки момичета
Предоставено от Blogger.

Вечните мъжки момичета

29.12.20

Петко Тодоров


„В началото на надбягването Аталанта дала преднина на Меланион, но бърза като стрела, скоро го настигнала и започнала да го задминава. Меланион извадил първата ябълка и я хвърлил право пред нея. Ябълката заблестяла на слънцето. Аталанта не била виждала нещо толкова красиво и се навела да я вдигне. Тогава Меланион профучал покрай нея. Аталанта се изправила, набрала сила и скоро го настигнала. Меланион извадил втората ябълка и я хвърлил на пътя й. Тя заблестяла дори по-ярко от първата и Аталанта спряла, за да я вземе. Меланион отново я задминал, а девойката се понесла като вятър, за да го настигне. Аталанта започнала да се досеща какво прави Меланион. „Този принц е умен – помислила си тя, - но няма да ме надхитри.” На финала Меланион извадил третата ябълка и я метнал през рамо, така че да се изтърколи извън пътя. Без да се замисли, Аталанта я последвала... и Меланион пресякъл линията пръв” – надбягването между двамата герои според древните гърци.
 
Афродита пробутала трите златни ябълки на младежа – единствената възможност да се надбяга ловджийката Аталанта. Която дели мегдан с герои като Херакъл, Персей, Язон, Орфей. Нейни подвизи припомня Анита Ганери в „Приказки за безстрашни момичета” (Хермес, илюстр. Хуа Лей, превод Лора Филипова). „Нека забравим за момент влюбената Рапунцел, която търпеливо чака в кулата царския син да я спаси. Да оставим настрана Снежанка, която лежи бездиханна в стъклен ковчег до пристигането на принца. Да не говорим за Спящата красавица, която буквално проспива по-голямата част от собствената си приказка. Време е да оставим приказките с героини, които стоят и гледат безучастно, докато другите действат”, предлага авторката. 
 
Ганери преразказва подвизите на 15 безстрашни момичета от митовете и фолклора на целия свят. Африканката Унанана от племето на зулусите, която преминава през търбуха на гигантски слон за да спаси децата си, китайката Фън Мин, която заради превъзходния си ум е обявена безпрецедентно за глава на семейство, руската княгиня Маря Моревна, надвила Кашчей Безсмъртни...