page contents Книжен ъгъл: Как защитават английската провинция
Предоставено от Blogger.

Как защитават английската провинция

31.1.21

Петко Тодоров


„Тъжно ми е като си помисля как от много години буквално пред очите ми това прекрасно място се превръща в огромно бунище. През последното десетилетие насред тази упоително красива картина полека се издигна планина от смет. Открай време конкретният терен на бунището беше яма за добиване на пясък, която постепенно се превърна в нещо много по-страшно. Там се изхвърлят основно неща, които нямат никакво желание да се разпадат – найлонови торбички, бутилки и прочее” – момент, не е българска тривиалност.
 
Английска е, край селото Рипли, графство Съри. Родното село на Ерик Клептън, легендарният вече китарист, негови са тъгата и словото: „Ако вземем предвид темповете, с които бунището расте, то скоро ще достигне на височина естествения хълм на отсрещната страна на долината”. И изтъква: „Смятам правото си да възразявам за свещено”.
 
Неговият текст е от десетките, включени във „Вечните образи на Англия” (Еднорог, превод Златка Миронова). Изява на Кампанията за защита на английската провинция, която съществува от 1926 г. Под редакцията на Бил Брайсън, понеже американският писател е сегашният ѝ председател. Авторите са предимно журналисти и писатели, но и хора от всички области на живота. 
 
„Нашата задача се състои в това тази книга да си остане възхвала на настоящето, а не мемориал на изгубеното. Есетата в нея разкриват разнообразни и неочаквани гледни точки и дават храна за размисъл. Много от тях разкриват анекдоти и лични спомени, които редом с възхитата пред историческите паметници и места, разкриват и чистия възторг от пребиваването извън града”, отбелязва Брайсън.

Прословутата английска традиционност в действие. Тя е заслужаващ пример, но и предупреждение, че е феномен на дълго ферментирала култура. Местните кръчми, червените телефонни кабини, крайпътните живи плетове и зидове, местната храна, селските черкви „навярно не са жизненоважни от икономическа гледна точка, обяснява главният изпълнителен директор на Кампанията Шон Спиърс. Всички те обаче са жизненоважни за качеството на живота ни и за чувството ни за национална идентичност”.