page contents Книжен ъгъл: „Свирепа зима“ - реалистичен и брутален роман за съвременна Дания
Предоставено от Blogger.

„Свирепа зима“ - реалистичен и брутален роман за съвременна Дания

30.3.21


Мощна експлозия в сърцето на Копенхаген. Брутално убийство в закътано датско градче. Умишлен палеж в местен бежански център. Какво би могло да свързва тези престъпления? 
 
Юнкер и Кристиансен, новото полицейско дуо на криминалния небосклон, се впускат в разследване, което надхвърля и най-невероятните им представи в „Свирепа зима“, началото на експлозивна трилър поредица (Емас, превод Ева Кънева).
 
Изобщо не е изненадващо, че в родината си Дания романът се издава от същия екип, работил по сензацията „Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп, и също така е дебютен за авторите си, макар че опитът им със словото си личи – двойката Фебер и Педерсен са утвърдени журналисти. 
 
А отзивите са единодушни – „Свирепа зима“ е реалистичен и брутален роман за съвременна Дания, достоен да се нареди сред най-добрите примери на криминалния жанр. В книгата си, вече заслужено отличена с наградата на Датската криминална академия за 2020-а , дуото Ким Фебер и Йени Педерсен засягат особено наболели теми като тероризъм, миграционен натиск, ксенофобия, институционално бездействие, задкулисие. И двамата познават отлично актуалната обстановка в Дания. Ким е дългогодишен журналист в най-големия датски вестник „Политикен“, където отразява политическите и културните новини, а Йени – криминална и съдебна репортерка и водеща на новините в телевизионния канал „ТВ 2“.

Отношенията на отдадената на работата си полицайка Сине Кристиансен със съпруга ѝ са крайно обтегнати. Тя очаква с нетърпение наближаващите празници, когато си е обещала най-сетне да обърне внимание на семейството си, но една експлозия я изтръгва от прозаичните планове и парализира от ужас цялата страна. Мощна бомба избухва в сърцето на Копенхаген, насред оживен коледен пазар, и отнема живота на 19 души. Разследването пада върху плещите на Сине, обаче следите бързо се изчерпват. Изглежда, че случаят води до задънена улица, докато анонимен сигнал не разкрива нова ужасяваща посока. 
 
Сине се нуждае от бившия си партньор Мартин Юнкерсен – или накратко Юнкер – който след служебно провинение е отстранен от престижната си позиция в Копенхаген и понижен до началник на новооткрития полицейски участък в родното си градче Сенсте. Там поема грижите за дементно болния си баща и съблюдава местния бежански център. 
 
Дни след встъпването му в новата длъжност Сенсте става арена на жестоко престъпление – мъж е убит зверски в дома си, а съпругата му е изчезнала. Семейството е живеело уединено, съседите не знаят нищо за тях, в жилището им цари маниакална чистота, липсват улики, липсва очевиден мотив… Възможно ли е да има връзка с терористичната атака в столицата? Колкото по-надълбоко разравя Юнкер, толкова по-убеден се чувства, че, както гласи ключова реплика от романа, „понякога реалността надхвърля въображението“.