page contents Книжен ъгъл: За „Чудото колаген“ и ползите от него според д-р Джош Акс
Предоставено от Blogger.

За „Чудото колаген“ и ползите от него според д-р Джош Акс

9.3.21

От автора на „Яжте мръсно“

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и е от критично значение за състоянието на костите и ставите, възстановяването на тъканите, оптималното функциониране на имунната система и червата. С възрастта обаче синтезът на колаген в организма рязко намалява и недостигът му става все по-осезаем – ставни болки, бръчки и отпусната кожа, влошено храносмилане, неспокоен сън, наднормено тегло. Тези и още редица други признаци сочат, че е време да започнете да си набавяте достатъчно количество от този ценен протеин.
Като се опира на последни научни изследвания, в „Чудото колаген“ (Хермес, превод Илона Аначкова) Джош Акс разкрива благотворния ефект от приема на колаген (от естествени източници или под формата на висококачествени хранителни добавки). Освен че описва полезните свойства на колагена, той разглежда необходимите предпоставки за максималното му усвояване. Предложени са и две програми с колаген: 3-дневен пречистващ план и 28-дневен режим, както и рецепти към тях.

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене. През 2008 г. основава здравен център Exodus в родния си град Нашвил, Тенеси, който днес се нарежда сред най-големите частни практики по функционална медицина. Неговият сайт е сред десетте най-популярни сайта за здравословен начин на живот в света с месечно над 6 милиона посетители. Д-р Акс ежедневно споделя със своите последователи актуална информация за храненето, природните лекове и терапии, дава съвети за фитнес и рецепти за полезни ястия и домашно приготвени лекарства и козметика.
Освен работата с множество пациенти, д-р Акс пише статии и книги, участва в популярни телевизионни предавания, изнася лекции и провежда семинари. Със съпругата му – Челси, създават тренировъчната програма BurstFIT, станала известна като най-бързия и ефективен начин да се топят мазнини.

Българските читатели го познават с книгата „Яжте мръсно“, чиято философия включва здравословен начин на хранене и живот, с който да преборите синдрома на чревната пропускливост – основната причина за множество разпространени болести.
По повод новата си книга Джош Акс пише: Твърде дълго пренебрегвахме колагена – и то на свой риск. Написах тази книга, за да променя това. Целта ми е да ви помогна да се научите да приемате този толкова важен, но недооценен протеин, за да се възползвате от безбройните му подмладяващи свойства.

10 изненадващи ползи на колагена

1. Колагенът подобрява съня
2. Колагенът успокоява и повишава настроението
3. Колагенът помага за регулирането на теглото
4. Колагенът помага за изграждането на мускулна маса
5. Колагенът е полезен за здравето на костите
6. Колагенът подобрява работата на сърцето
7. Колагенът укрепва имунната система
8. Колагенът има антиоксидантни и детоксикиращи свойства
9. Колагенът възстановява хормоналното здраве
10.  Колагенът подобрява качеството и продължителността на живота
Вълнуващите научни открития за колагена

Какво представлява, къде се намира и защо се нуждаете от различни типове колаген

Трудно е за вярване, че като добавите към менюто си едно-единствено хранително вещество, ще можете да спите по-добре, да имате по-здрава мускулатура и да забавите процеса на стареене. Колагенът действително е универсален. Няма как да не е, след като се открива на толкова различни места в тялото. Помислете – кожата е много различна по своята структура от костите, а хрущялите не приличат на мускулите, нито пък на лигаментите или на лигавицата на кръвоносните съдове. И все пак колагенът е част от всички тях, като в някои случаи е основният компонент на тъканта.
Как може едно вещество да приеме толкова разнообразни форми? Отговорът е прост: Въпреки че тази мултифункционална тъкан има едно-единствено наименование, структурата й варира в зависимост от местонахождението й в тялото. Всъщност през последните близо 90 години учените са идентифицирали поне 28 типа колаген, като 16 от тях в човешкото тяло, където поддържат структурата, предпазват от травми и опасни микроби и ни позволяват да сме едновременно силни и гъвкави физически.
Както казах, набавянето на колаген с храната става все по-важно с напредването на възрастта, тъй като съдържащите колаген тъкани в тялото започват да се износват. Добавянето на 20–50 грама от това вещество към ежедневното меню може да подобри чревното здраве и състоянието на кожата, ставите, косата, ноктите, имунитета, гръбначните дискове и кръвоносните съдове. Не искам обаче да приемате препоръките ми на доверие. Самият аз повярвах в колагена, когато видях резултатите от проучванията. Важно е и вие да се запознаете с тях, за да сте подготвени да направите най-добрия избор за здравето си. Затова нека разгледаме по-подробно какво се случва, когато консумираме колаген, и кои са най-важните типове. Нека видим как простичкият навик да си ги набавяте ежедневно може да подобри цялостното ви състояние и дори да добави години към живота ви.

Как да си набавяме повече колаген с храната още от днес
 
Четири лесни стъпки да подхраните вътрешния си извор на младост

Когато работех ежедневно с пациенти, едно от най-удовлетворяващите неща беше контролният преглед. Тогава имах възможност да проверя дали моите съвети имат ефект. Станал съм свидетел на стотици невероятни трансформации през годините. Имал съм много пациенти, които се справиха със сериозни хронични заболявания, като повечето от тях спряха напълно или частично приема на лекарства. Независимо дали хроничната болка е намаляла, хормоналният баланс е възстановен, стомашно-чревните неразположения са изчезнали, нивата на енергия са повишени, или излишното тегло е свалено – винаги ми е носило истинско удовлетворение, че някой е разрешил здравословните си проблеми благодарение на съветите ми.
Днес индивидуалните консултации с пациенти не са основна част от работата ми. Достигам до хората главно чрез социалните мрежи, Ютюб видеа, уебсайта ми и книгите, които пиша, което е благословия. Винаги ми е приятно, когато хора, които използват продуктите ми или са участвали в мои програми, отделят време да споделят постигнатите резултати. Ето какво пише една дама, която участва в програмата „Пълна промяна с колаген“. Това ми напомня защо толкова обичам работата си и вярвям дълбоко в мисията си да помагам на хората да правят най-добрите избори за здравето си.

Искам да споделя колко много ми помогна колагенът. Преди да започна да приемам колаген, бях похарчила повече от 5000 долара за криотерапия за лекуване на кожни проблеми. Косата ми беше тънка, а ноктите – чупливи и почти не растяха. Започнах ежедневно да добавям колаген в смутитата си и усетих невероятна разлика! Проблемите ми с кожата намаляха, ноктите ми пораснаха здрави, косата ми се сгъсти, което е страхотно! Тялото ми има нужда от него. Състоянието на ставите ми също се подобри! Обичам колагена и ще продължа да го използвам.
 
Тази обратна връзка, която утвърждава смисъла на работата ми, ме изпълни с радост, че тази дама е изпитала ползите от колагена. Историята й ясно показва какво ще спечелим всички, ако добавим тази невероятна съставка към ежедневното си меню. Тъй като колагенът се съдържа в цялото тяло и е тясно свързан със силата, възстановяването, еластичността и гъвкавостта, оптималният му прием може да ни избави от най-често срещаните – и най-неприятни и мъчителни – симптоми, дължащи се на неговия дефицит, които изпитваме с напредване на възрастта.
Не е достатъчно обаче само да приемате колаген с храната или като хранителна добавка. Важно е също така да се грижите за наличните нива на колаген в тялото ви. За тази цел създадох метод, който предотвратява увреждането му и способства производството на колаген в организма ви. Той е базиран на три основни стратегии.

■ Консумирайте храни, богати на колаген, както и на аминокиселините, които участват в изграждането му, като например пролин, хидроксипролин и глицин.
■ Избирайте храни, които увеличават производството на колаген и редуцират разграждането му. Това са храни с високо съдържание на витамин C, цинк и полифеноли.
■ Избягвайте храни, които разрушават или увреждат колагена.