page contents Книжен ъгъл: На кулинарно пътешествие из България с „Кухнята на времето“
Предоставено от Blogger.

На кулинарно пътешествие из България с „Кухнята на времето“

22.6.21

Ново допълнено издание на най-пълния наръчник за традиционна българска кулинария
 
240-те автентични рецепти от всички краища на България са допълнени с още 72 нови готварски идеи и примерно меню за един от най-предизвикателните в кулинарно отношение периоди – постите. „Кухнята на времето“ (Сиела) не е просто готварска книга. Това е пътуване във времето, което Лилия Герасимова успява да осъществи благодарение на десетките си разговори с хора от цяла България.
Поела на експедиция, за да събере съкровените български рецепти от традиционната кухня по нашите земи, тя съхранява знанието на хората, които все още знаят и помнят рецептите на своите баби и майки – всички до един над 60 години – за да предаде тяхното познание и занапред.
Какво се е случвало в кухните на бабите и прабабите ни? Помним бюдата от своето детство, но знаем ли как да ги направим? Какви са рецептите, записани в старите, омаслени страници на домашните готварски книги?
В тази книга откриваме как да правим истинска коледна погача и бял лук, чорба по селски, боб по манастирски, курбан, пълнени постни чушки за Бъдни вечер, шарена манджа и стотици други рецепти от кухните на българи от цялата страна.
Следвайки и традиционния православен календар, научаваме примерни постни менюта за четирите задължителни поста – Великия, Петровия, Богородичния и Рождественския пост.
В „Кухнята на времето“ Лилия Герасимова създава прозорец към миналите кулинарни традиции на България и предава знанието, застрашено от забрава, към бъдещите поколения. Следват рецепти от книгата.

Салата от коприва
баба Елена
с. Мала църква, общ. Самоков

Продукти:
3-4 шепи връхчета от коприва
2-3 скилидки чесън или левурда
олио
оцет
сол

Копривата се измива хубаво и се реже на ситно, като се стиска със сол, за да си пусне водата. Празът се нарязва на ситно и се разбърква. Добавя се счукан стар чесън или левурда, нарязана на ситно, и се подправя с олио и оцет.
Боб чорба по манастирски
Емил Марков,
Велико Търново


Продукти:
1/2 ч. бял боб
2 глави лук
2 моркова
корен магданоз
2 к.ч. олио
100 г маслини
2 скилидки чесън
2 домата
сол по вкус
2-3 стръка джоджен
люта чушка по желание

Накиснете от вечерта боба в студена вода. Сложете го да ври и изхвърлете първата вода. Сложете боба в глинено гърне с вода да ври на тих огън, докато омекне. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци с част от олиото. Когато бобът е сварен, добавете нарязаните на ситно домати, предварително обезсолените маслини и останалото олио и оставете да къкри още 10-15 мин. Преди да сервирате, добавете нарязания на ситно джоджен.

Постен гювеч    
Мария Иванова
Пловдив


Продукти:
2-3 едри патладжана
5-6 зелени чушки
4 домата
3 глави лук
4-5 скилидки чесън
магданоз
1/3 ч. олио
1 ч. вода
сол

Патладжаните се нарязват на парчета, посоляват се и се оставят да изтече горчивата вода. Нарязват се чушките, лукът, доматите се белят и режат на ситно. Запържва се лукът, след това се слагат чушките, чесънът и доматите, добавя се вода и се оставя на слаб огън да ври. Поръсва се с нарязан на ситно магданоз и кисело мляко.

Пълнено агне
Ефросина Атанасова
Асеновград, обл. Пловдив


Не би бил Великден в Асеновград без печено пълнено агне, то е кулинарният символ на пролетта.

Продукти за агнето:
5-6 кг цяло, добре измито агне (посолено отвътре)
4 връзки зелен лук
2 връзки магданоз
1 връзка джоджен
1/2 ч.ч. доматено пюре
1 1/2 ч.ч. телешка кайма
2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. стафиди (бели)
1 ч.л. черен пипер сол на вкус
1 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. зехтин
за гарнитурата:
1-2 кг картофи (обелени и нарязани)
2/3 ч.ч. лимонов сок
1/2 ч.ч. зехтин
1 с.л. сух риган
1 с.л. сол
1 глава чесън (скилидките обелени и смачкани)

Прави се смес: черен пипер, червен пипер, зехтин, сол (всички съставки са по вкус), с която се намазва добре агнето отвън и се оставя да почине, докато се приготви пълнежът.
След като намажете агнето отвън добре и посолите отвътре, оставете го настрани и почнете приготовлението на пълнежа.
Задушете всички съставки. Напълнете агнешката кухина и зашийте добре.
Загрейте фурната на 180ºC. Поставете агнето в средата на обла тава и аранжирайте картофите около него, и добавете 2-3 ч.ч. вода. За да е равномерно печенето, на всеки 45 мин завъртайте тавата и разбърквайте картофите. Завийте тавата добре с алуминиево фолио и печете 3 часа и 30 мин при 180ºC, тогава махнете фолиото и печете още 30-40 минути до златистокафяво.