page contents Книжен ъгъл: Шокираща история за грешките и за цената на изкуплението
Предоставено от Blogger.

Шокираща история за грешките и за цената на изкуплението

20.7.21

В „Способни хора“ на Клас Екман
 
Всичко започва с мъж и жена в средата на трийсетте си години, които се настаняват в малък хотел в западната част на Швеция. Йохан, който току-що е напуснал съпругата си, си представя нощ, изпълнена със забранени удоволствия, докато Ана планира да прекрати аферата им, за да се отдаде изцяло на семейството си.
 
Уикендът обаче няма да протече както са се надявали. Една катастрофална грешка ги принуждава да вземат съдбоносно решение. Оказва се, че това, което изглежда като изход от ситуацията, само поставя началото на поредица от бедствия. Изведнъж всичко се разпада толкова бързо. Само преди месец най-големият проблем на Ана е страданието на сина ѝ и това, че съпругът ѝ е ужасно скучен. А сега хвърля части от тяло в чували за боклук.

Скоро Йохан и Ана тръгват по кошмарен път, който ги кара да изгубят контрол над иначе обикновения си живот. А връщане назад може да няма.

Шведският писател и журналист Клас Екман прави своя дебют на българския пазар с коварния трилър „Способни хора“ (Ентусиаст, превод Христо Димитров) по-малко от година след световната премиера. Правата за романа вече са продадени в още 13 държави, а през април заглавието влезе в краткия списък за наградата „Книга на годината“ в Швеция.
Големият успех на „Способни хора“ в Европа не е случаен. Историята успява да съчетае най-черния мрак с топлина, блестящ хумор и внушително проникване в най-тъмните кътчета на човешката психика.

„Способни хора“ е първият опит на Клас Екман в художествената литература. Дълги години той работи в редица големи списания и вестници в Швеция, пише няколко успешни музикални биографии, а отскоро е главен редактор на престижното шведско издателство Volante.

По думите на писателката Лина Бенгсдотер в „Способни хора“ Екман представя една драматична връзка, „изискана смесица от напрежение, дълбочина и инерция“. Това е разтърсваща история за грешките, които правим, и за лошите решения, с които сме принудени да живеем. Или поне да опитаме.