page contents Книжен ъгъл: Как се възпитават „Успяващите деца”
Предоставено от Blogger.

Как се възпитават „Успяващите деца”

28.9.21

Д-р Мишел Борба разглежда седем черти на характера, от които децата имат нужда, за да просперират в един променящ се свят на несигурност

Родителите често поощряват децата си да изкарват отлични оценки в училище и да посещават допълнителни извънкласни дейности, за да бъдат приети в най-добрите университети и да имат най-голям шанс за успешна кариера. Но дали това е правилната формула за възпитаването на един успяващ човек?
В новата си книга „Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват” (Сиела, превод Стоянка Сербезова-Леви) изтъкнатият детски психолог и учител с дългогодишна практика д-р Мишел Борба дава отговор на този въпрос и показва, че академичните постижения не са надежден показател за успех в XXI век.
Но защо твърде завишените очаквания към сегашните младежи допринасят за обезпокоителната тенденция децата ни да са по-тревожни и депресирани в сравнение с връстниците си от предишни поколения?
 „Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват” предлага модел на възпитание, който цели не само да повиши успеха на децата в училище, а да им помогне да подобрят поведението си – да бъдат по-уверени и по-оптимистични.
С 40-годишния си опит като учител, детски педагог и образователен консултант д-р Борба предлага разумни и постижими съвети за родители и учители, които могат да бъдат приложени във всяка възраст.
Тя установява, че успешните и завършени личности се отличават със седем силни черти на характера – самоувереност, емпатия, самоконтрол, нравственост, постоянство, любознателност и оптимизъм. Усвояването на тези качества при децата води до намаляване на тревожността, помага им да се адаптират към променящия се свят и да могат да решават проблемите си.
Всяка глава в изданието разглежда поотделно седемте черти на характера и включва подходящи за възрастта дейности – игри, теми на разговор, книги и филми, които да развият и затвърдят съответните качества в децата.
Базирайки се на личния опит на авторката, „Успяващите деца: Изненадващите причини някои да изостават, а други да процъфтяват” се превръща в наръчник, който да ви помогне да опознаете силните страни на детето си, да го насърчите да се възползва от дарбите си и да се установи като една по-успешна, по-здрава и щастлива личност.
Д-р Мишел Борба е международно призната американска преподавателка, награждаван автор на 24 книги и експерт по възпитание на деца. Тя работи с над един милион родители и възпитатели по целия свят и на база на опита си предлага стратегии за укрепване на характера на децата. Следва откъс.

Седемте силни страни на характера на преуспяващите хора

„Вече е прекалено късно да оправим нещата по отношение на приятелите ми, но бързо трябва да намерим решение за по-малките деца. Положението им ще стане още по-тежко, защото са изложени прекалено рано на прекалено силен натиск.“ София, на 14 години, Далас

През последното десетилетие задълбочено изучавах резултатите от изследванията в областта на личностните черти, които са свързани най-тясно с оптимизирането на възможностите на децата да преуспяват, и съм обособила седем силни страни на характера: самоувереност, емпатия, самоконтрол, нравственост, любознателност, постоянство и оптимизъм. Усвояването им води до укрепване на психическа¬та устойчивост, социалната компетентност, моралната сила и емоционалната гъвкавост и до подобряване на самооценката. Те способстват за намаляване на тревожността и за увеличаване на устойчивостта, за да бъдат децата в състояние да се справят с враждебността, да решават проблеми, да се адаптират към променящите се условия и да поддържат нормални взаимоотношения – основните предпоставки за смислен и успешен живот.
Изборът на седемте силни страни на характера се основава на шест критерия. Всяка от тях:
1. спомага да се засили устойчивостта на децата, което е доказано с мащабни изследвания.
2. е „крайно необходима“ за живота през XXI век според проучванията на Професионалната информационна мрежа, изследователския център „Пю“ и Световния икономически форум.
3. е призната за универсална сила, подобряваща нравствения ни облик.
4. оптимизира усвояването на знания и повишава успеваемостта.
5. може да бъде усвоена и не зависи от произхода, коефициента на интелигентност и материалното състояние.
6. укрепва психичното здраве и самочувствието.
Децата, с които разговарях, изразиха надежда, че тези силни страни ще им помогнат да се справят с усещането за празнота.
– Това са качествата, които ще ни помогнат да бъдем най-добрата си версия в училище и в живота – отбеляза един ученик от Сан Хосе.
Чака ни усилена работа: в Америка се наблюдава отрицателна тенденция по отношение на всяка от тези черти.
Първата част на книгата е посветена на начините, по които бихте могли да помогнете на детето си да развие тези черти и да израсне като човек с грижовно сърце.
• Самоувереността ще даде възможност на детето ви да открие силните си страни и да приеме недостатъците си, за да бъде в състояние да намери най-правилния път към успеха в живота.
• Емпатията ще даде възможност на детето ви да открие и да осмисли своите чувства и потребности, както и чувствата и потребностите на хората около него, за да бъде в състояние да поддържа нормални взаимоотношения с тях.
Във втората част е обяснено как бихте могли да помогнете на детето си да развие качествата, характеризиращи силния ум.
• Самоконтролът ще даде възможност на детето ви да се научи да мисли ясно, да потиска вредните за здравето му чувства и да се освободи от стреса, за да може да се справя с всичко, което се изпречва на пътя му.
• Нравствеността ще даде възможност на детето ви да усвои етични ценности, които ще му помогнат да си изгради морални принципи и да ги следва в отношенията си с хората.
• Любознателността ще помогне на детето ви да се възползва от възможностите, които се отварят пред него, да прави открития и да развива креативността си, за да може да следва мечтите си.
В третата част са представени няколко начина, по които ще можете да помогнете на детето си да тренира волята си и да я укрепва.
• Постоянството ще вдъхне кураж на детето ви да продължава да опитва, когато е напът да се откаже, и да осъзнае, че може да преодолява грешките и провалите си и да се учи от тях, за да постига целите си.
• Оптимизмът ще предостави на детето ви инструменти, с които то ще бъде в състояние с положителна нагласа да се справя с предизвикателствата, да се освободи от депресията, да храни по-големи надежди за света около себе си и да повярва, че има неща, за които си заслужава да се живее.
Макар че всяка от тези силни страни може да бъде възпитавана у децата от детската градина до абитуриентския бал, повечето деца са лишени от подобна възможност. Това ги поставя в неизгодна позиция и се отразява неблагоприятно върху живота им в бъдеще. Целта на тази книга е да представи уроците, които родителите трябва да научат, за могат да помагат на децата си да преуспяват.