page contents Книжен ъгъл: „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси - мъдра книга за читатели на възраст от 8 до 108 години
Предоставено от Blogger.

„Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси - мъдра книга за читатели на възраст от 8 до 108 години

9.11.21

Вече я наричат „Малкият принц“ на нашето време


Малко преди светът да потъне в несигурни и уязвими времена, в края на 2019 г., сърцатата история на едно необичайно приятелство се превърна в истински литературен феномен. Само две години след появата си „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от британския художник Чарли Макеси е продалa над 3 милиона копия по цял свят, носител е на двете най-големи литературни награди във Великобритания (Waterstones и Barnes and Noble), а рисуваните герои печелят милиони читатели.

Сега тази малка книжка, която учи на големи неща, се появява на български език в луксозно издание на „Сиела“ заедно с оригиналните илюстрации на автора и ръчно изписаните калиграфии на талантливия художник Дамян Дамянов.

„Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е деликатен и фин разказ в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо Пух“, който успява да улови сред страниците си най-универсалните и съкровени човешки чувства – самотата, тъгата, приятелството и любовта.
Философските разговори между четирима различни един от друг приятели се превръщат в огледало на живота, на повърхността на което се отразяват всички съпътстващи го страхове и мечти.

 Момчето  е пълно с въпроси. Лисицата е недоверчива към всички, защото е била наранявана много пъти. Конят е мъдър и нежен – и е най-голямото нещо, което нашите герои някога са виждали. А къртицата има най-очарователната философия за живота, която гласи: „Торта“!
Заедно те се впускат в онова понякога страшно, но вълшебно Диво, търсят отговори, минават през бури и се учат да обичат. Също като нас. Защото да бъдеш мил е урок, който и нашият свят все още учи, а да потърси помощ, когато има нужда, винаги е най-смелото нещо, което човек може да направи.

А изящните илюстрации на Макеси се превръщат в красиви острови, без които думите не могат да плуват.

Безстрашна и помитаща, „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е книга, която напомня –  има толкова много красота, за която трябва да се грижим. Важното е човек да следва мечтите си в движение, където и да го отведат те. Книга, която ни води у дома.

„Как мислиш, какво означава да постигнеш успех?“, попита момчето. „Да обичаш“, отвърна къртицата