page contents Книжен ъгъл: „И дъбът още е там“ - как жените се борят с белезите от миналото си
Предоставено от Blogger.

„И дъбът още е там“ - как жените се борят с белезите от миналото си

18.1.22

Нов роман от авторката на „Червеният тефтер“ и „Въпросителната е половин сърце“


Естер е загубила опората си след тежък развод, а почивните дни без сина й Адриан са болезнено самотни. Всяка втора събота, в търсене на утеха, тя се разхожда на една живописна поляна на брега на Балтийско море. Сяда на пейката под красивия стар дъб и потъва в мисли - в „И дъбът още е там“ (Хермес, превод Стефка Кожухарова).

Един ден там тя среща Рут, възрастна дама с невероятна способност да се радва на красивото в живота. В разговорите им Рут си спомня младостта си, а Естер е очарована от нейните истории. Между двете жени се създава неочаквано и силно приятелство.

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Какви ли тайни крие Рут?

Търсенето на отговори отвежда Естер до езерото Комо в Италия, където разбира, че житейската история на Рут е много по-сложна, отколкото си е представяла.
В края на това пътуване в сърцето на Естер ще изгрее надежда за нов живот. За ново щастие. И за нова любов.

София Лундберг е работила като журналист и редактор на списание. Дебютният й роман „Червеният тефтер“ се превръща в световна сензация. Критиците оценяват високо умението на Лундберг да отвежда читателите на пътешествие през времето и пространството, любовта и загубата, и определят писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература.
Книгите винаги са били неразделна част от живота на София Лундберг. Още като дете я привличат като скъпоценни камъни и сред страниците им се чувства като у дома си. Чете съвременни и класически автори и мечтае един ден да стане писателка.

Но първо трябваше да поживея, да събера преживявания – както нещастия, така и моменти, изпълнени с любов и радост. Именно те вдъхват живот на написаното, споделя писателката.
Относно идеята и посланията в третата й книга Лундберг разказва: „Бях провокирана от една нашумяла в последните години тема. Замислих се как жените се борят с белезите от миналото си. В новата си книга исках да представя две героини, които са преживели различни трудности и намират опора една в друга. А дъбът се превърна в метафора за миналото – едно дърво, което „все още е там“ и всяка година става все по-силно и красиво. Не е възможно да избягаме от миналото, но можем да се примирим с него. И исках героините ми да се излекуват и отново да открият щастието.“

София Лундберг се интересува от психология и философия и неслучайно книгите й насочват вниманието ни към човешката психика, силата на духа и мъдростта, която хората натрупват с годините. Всичко това е застъпено в дебютния й роман „Червеният тефтер“. Във втората си книга „Въпросителната е половин сърце“ авторката изследва как събитията от детството ни се отразяват в зряла възраст. А третият й роман е една история за приятелството между две жени и преоткриването на себе си след разрушителна връзка.

По-късно през годината ще бъде публикуван и романът „Клуб Петък вечер“ – съвместен проект на София Лундберг, Алисън Ричман и М. Дж. Роуз.  Сюжетът ще ни пренесе в началото на XX век в Стокхолм, за да проследим съдбите на художничката Хилма аф Клинт и нейните приятелки, които със своя необикновен поглед към изкуството се противопоставят на артистичните и обществените норми в един свят, изпълнен с препятствия и безразличие.