page contents Книжен ъгъл: Джани Родари учи най-малките да четат
Предоставено от Blogger.

Джани Родари учи най-малките да четат

1.3.22

Първи стъпки в света на четенето с приказките на неподражаемия маестро на фантазията


Прочитът на първата книга е един от най-вълнуващите моменти както за децата, така и за техните родители. А какъв по-добър гид в света на буквите от обичания Джани Родари?
Новата поредица „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“ (Сиела, превод Иво Йонков) адаптира някои от най-обичаните класически истории на великия италиански разказвач за деца, които тепърва се учат да разпознават буквите. А всяка история е придружена от оригиналните илюстрации на известни художници, които превръщат приказките в истинско приключение.

„Приказки за най-малките с маестро Джани Родари: Наследството на мишока“ и „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари: Игри в джунглата“ са първите две книжки от поредицата, съхранила неподражаемите въображение и чувство за хумор на любимия италиански писател, с когото са израснали поколения читатели по целия свят. А оформлението, дело на Терез Алберини и Фабио Фиорин, оставя ярък и вълнуващ спомен в читателското сърце.

С „Игри в джунглата“ Джани Родари кани читателите да се присъединят към щурите игри на животните в джунглата. Маймуните обичат да правят весели пакости, с които забавляват всички останали. Змията е най-големият шегаджия в гората. Страшният и бърз леопард всъщност е умел фризьор, който се грижи за прическите на лъвовете. А крокодилът с големите, остри зъби… просто иска да си почива. Е, май животните не са толкова различни от нас, хората, нали? 

В „Наследството на мишока“  най-ценният урок за малките читатели ще бъде, че да имаш не означава да притежаваш. Когато тримата синове на сеньор Топоне трябва да поделят наследството на своя баща, за най-малкото мишле – Половин мустак – не остава нищичко. Братята му получават вкусни и полезни подаръци, с които ще могат да живеят години наред, а той остава съвсем самичък. Но баща му вярва с всички сили, че той ще успее да се справи без допълнителна помощ. Дали няма да се окаже, че този, който е получил най-малко, е най-големият късметлия?

Книжките от поредицата „Приказки за най-малките с маестро Джани Родари“, адаптирани от съпругата и сестрата на писателя, са подходящи за читатели на възраст между 3 и 7 години.
Поредицата е част от честванията на „100 години Джани Родари“ и има за цел да помогне на родители и учители да въведат децата в света на буквите с веселите, поучителни и невероятни истории на Джани Родари.