page contents Книжен ъгъл: „Войната, която промени Рондо“ от Романа Романишин и Андрий Лесив е емоционална история за бездушието на войната и за човешкото в нас
Предоставено от Blogger.

„Войната, която промени Рондо“ от Романа Романишин и Андрий Лесив е емоционална история за бездушието на войната и за човешкото в нас

1.3.22

Издателство „Софтпрес“ дарява приходите от всички продадени екземпляри на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна


Рондо е град като всеки друг, но и не съвсем. Тук цари спокойствие и хармония и всеки ден неговите жители се грижат да запазят красивия му облик. Пъстри градини с разнообразни растения вдъхват живот и магия на това и без друго вълшебно място, където дори цветята пеят. Сред обитателите на Рондо са и трима приятели – всеки със собствена необикновена сила. Данко носи светлината в сърцето си и се грижи за Оранжерията в града. Зирка лети високо в небето и пътешества, но винаги се връща у дома. А Фабиан е търсач на съкровища, който умее да разпознава истинското богатство отдалече. Дните им се нижат като танц на глухарче, понесено от вятъра – безгрижни, щастливи и свободни.

Докато един ден не идва Войната.

Войната, която тъпче, руши, смазва, убива. Грозна,черна, страшна. Тя, която не говори, но кара всички да крещят от ужас. Която изсмуква живота, за да отгледа своя градина от плевели – омраза, жестокост и злоба, които пускат корени и отравят земята. Войната, за която всички знаят, че няма сърце.

Данко, Зирка и Фабиан отказват да изоставят своя град. Неуморно се борят Рондо да бъде спасен и макар да губят сили, успяват да опазят пламъка на надеждата. Тримата приятели разбират, че заедно могат да победят войната. Защото дори в най-дългата нощ една искрица има способността да прониже мрака, да го разпилее на хиляди парченца, за да може светлината да възтържествува отново.

„Войната, която промени Рондо“ от Романа Романишин и Андрий Лесив в превод на Христина Йотова идва в момент, в който подобни книги са по-нужни от всякога.

Това е история, в която малките читатели намират отговори на безспирния поток от въпроси, провокиран от реалността, в която живеем днес. А техните родители откриват надежда, че светлината побеждава мрака не само в приказките. Книга за силата на духа, за белезите, които неизменно остават след голямото зло, но и за шанса да съградим живота си отново, стига да сме заедно.

„Войната, която промени Рондо“ е отличена с редица международни признания, сред които: награда Bologna Ragazzi Award 2015 и награда Litakcent 2015. Включена е в престижния каталог White Ravens 2015 и е избрана за най-добра илюстрирана книга на 2021 г. според Kirkus и международна книга на 2022 г. според USBBY – Съвета на САЩ за книги за млади хора. Българското издание е обвързано с благотворителна кауза. Издателство „Софтпрес“ дарява всички свои приходи от книгата на Български червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна.