page contents Книжен ъгъл: Бруно Клавие: Всеки може да стане жертва на „Семейните фантоми”, дори великите личности
Предоставено от Blogger.

Бруно Клавие: Всеки може да стане жертва на „Семейните фантоми”, дори великите личности

14.6.22

Какво е „семеен фантом“, как въздейства върху членовете на семействата и техните потомци, как се предава от несъзнавано на несъзнавано, защо някои деца са обсебени от своите предци, а немалко жени цял живот чакат да се появи принцът на бял кон? 

Изтъкнатият психоаналитик Бруно Клавие ни запознава с предимствата на трансгенерационната психоанализа чрез своя труд „Семейните фантоми” (Колибри, превод Красимир Петров). Книгата е адресирана към широк кръг читатели, изкушени или не от тази тематика, запознати или не с определени аспекти на психотерапията. Предговор и научна редакция: д-р Светлозар Василев.

На много въпроси отговаря Бруно Клавие в „Семейните фантоми“ - четиво, което ни въвежда в един изумителен свят, където „всичко неказано се повтаря“. Тайни, страхове, травми, неврози и налудности се възпроизвеждат от поколение на поколение. Всеки може да стане жертва на призрак, дори великите личности. 
 
Докато психогенеалогията показва колко е важна историята на нашите предци за психическото ни устройство, то трансгенерационната психоанализа ни напомня за несъзнаваното измерение, което споделяме с тях. Тя се стреми да разбере как тези предци са преживели своите травми и до каква степен техните потомци са носители на това „как“ в собственото си несъзнавано. 
 
В случая трябва да се държи сметка както за семейното несъзнавано, така и за индивидуалното несъзнавано: ако понякога двете се наслагват или пресичат, в никакъв случай не бива да се бъркат едно с друго, защото така терапията стига до задънена улица. 
 
Освен случаите на деца и възрастни, с които запознава читателя, Клавие подлага на задочна трансгенерационна психоанализа Артюр Рембо, Винсент ван Гог и самия Зигмунд Фройд. Тези примери придават допълнителна стойност на това крайно любопитно четиво, написано на ясен и популярен език в духа на Ан Анслен Шютценбергер и Франсоаз Долто.

Бруно Клавие (р. 1957 г.) е психоаналитик и клиничен психолог с богата биография. Създател е на културния комитет „Гаврош“ (на 11-годишна възраст) в окупираната от студентите Сорбона. Работил е като начален учител в продължение на 15 години, бил е състезател и треньор по бойни изкуства, певец и композитор на песни за деца (20 плочи). 
 
Следвал е математика и източни езици, завършил е клинична психология, практикува трансгенерационна психоанализа за деца и възрастни, член е на асоциацията „Градина на идеи“, основана от психоаналитика Дидие Дюма и гинеколожката Даниел Флауменбаум, изнася лекции по психогенеалогия във Франция, Белгия, Квебек и други места по света. Автор е на книгите „Фантомите на психоаналитика“ и „Децата, които искат да излекуват родителите си“.