page contents Книжен ъгъл: 30 години издателство „Колибри“: 30 бисера от литературата на XX век
Предоставено от Blogger.

30 години издателство „Колибри“: 30 бисера от литературата на XX век

13.9.22

Жаклин Вагенщайн, Колибри

Коя е „Неприятната страна на мира“Издателство „Колибри“ стана на 30 преди две години. Може би защото не можахме да вдигнем грандиозен купон (ковид), в крайна сметка решихме да работим по книжна поредица, която да е емблематична, незаобиколима, неподлежаща на литературно съмнение, съдържаща 30 от най-ценните перли на изминалия век. Разбира се с твърди корици и забележително красива!
 
Тази “бисерна” поредица е израз на трайната ни нагласа да съдействаме на читателите в подбора на автори и произведения, които биха представлявали чест за всяка библиотека. В поредицата се открояват имената на Йожен Йонеско, Фицджералд, Луи-Фердинан Селин, Карен Бликсен, Бохумил Храбал, Гюнтер Грас, Франсоаз Саган, Владимир Набоков, Хулио Кортасар, Борис Виан, Хорхе Луис Борхес, Стефан Цвайг, Джонатан Лител, Вирджиния Улф, Томас Ман, Симон дьо Бовоар, Пол Остър, Салман Рушди, Иън Макюън, Борис Пастернак…
 
Цяла плеяда автори, чиито грандиозни творчески достижения вече няколко десетилетия българските читатели свързват с дейността на издателство „Колибри“. Романът „Слепота“ – едно от върховите постижения в творчеството на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, с който отбелязваме и неговия стогодишен юбилей, ще открие поредицата. Втората книга ще е за другия стогодишен юбилей, този на любимия Джеки. Стилната минималистична визия на кориците е дело на Иво Рафаилов, а илюстрациите на 5-а страница във всяко от изданията дължим на Теодор Ушев.
 
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО В ПОРЕДИЦАТА
 
„Слепота“ на Жозе Сарамаго
„Извън Африка“ на Карен Бликсен
„Петокнижие Исааково“ / „Сбогом, Шанхай“ на Анжел Вагенщайн
„Кучешки години“ на Гюнтер Грас
„Звездните мигове на човечеството“ на Стефан Цвайг
„Пътешествие до края на нощта“ на Луи-Фердинан Селин
„Сърца за изтръгване“ на Борис Виан
„Нежна е нощта“ на Франсис Скот Фицджералд
„Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджералд
„Добър ден, тъга“ / „Обичате ли Брамс?“ на Франсоаз Саган
„Игра на дама“ на Хулио Кортасар
„Доктор Живаго“ на Борис Пастернак