page contents Книжен ъгъл: Бунтарката Симон дьо Бовоар – в търсене на истината и на любовта
Предоставено от Blogger.

Бунтарката Симон дьо Бовоар – в търсене на истината и на любовта

4.10.22


 Как една голяма любов може да се съчетае със стремежа към свобода?

Париж, трийсетте години на миналия век. В „Кафе дьо Фльор“ все по-често се заседява млада жена с искрящосини очи и коси, привързани с увит шал. На масата пред нея лежи купчина бели листа, чакащи да бъдат изписани. Жената се казва Симон дьо Бовоар и прави пореден опит да напише първия си роман. А той все не се получава, защото мислите, които авторката иска да вложи, надхвърлят възможностите на листа. Но Симон не се отказва, тя знае, че е предопределена за революция в литературата.

Въпреки мнението на семейството си и особено на строгия си и традиционалистичен баща, Симон се записва в университета. И точно там тя среща мъжа, предназначен да стане неин партньор в живота: Жан-Пол Сартр, малко по-възрастен от нея, известен в университетската среда със своята харизма и философски идеи. Двамата усещат незабавно привличане, заради общите си културни интереси, но преди всичко заради сходните си виждания за света и любовта, основана на абсолютната свобода и отхвърлянето на всички връзки и ограничения.

Точно този мъж, отсядащ редовно на нейната маса в кафето, дава сили на младата Симон да продължи да пише. Не минават много години преди никому неизвестната любовна двойка от „Кафе дьо Флор“ да взриви света със своите мисли... Заедно Симон дьо Бовоар и Жан-Пол Сартр формулират философията на екзистенциализма и са в центъра на парижкия бохем.

Новият роман на Каролине Бернард за Симон дьо Бовоар "Жената от Монпарнас" (превод Величка Стефанова) – съвсем подобаващо излиза като част от Колекция „Бунтарки“ на издателство „Емас“. Отдадена на философия, литература и политика, Дьо Бовоар се е превърнала в символ на женския бунт и нейният епохален труд „Вторият пол“ може да се нарече библия на феминисткото движение. Но влиянието на френската писателка надминава и това. Тя вдъхновява поколения жени да търсят свободата, да се впускат в интелектуални начинания и да не правят компромиси със себе си.

Авторката Каролине Бернард („Музата на Виена“, „Фрида Кало и цветовете на живота“, „Рандеву в „Кафе дьо Флор“) улавя с изключителен усет и финес духа на тази неповторима личност и увлекателно ни показва пътя, който е извървяла, за да се утвърди като онази Симон дьо Бовоар, останала завинаги в историята, рамо до рамо с любимия ѝ Жан-Пол Сартр.
 Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли, родена през 1961 г. в Хамбург. Литераторка по образование, Каролине Бернард се е посветила от 20 г. на художествената литература. След поредица участия в антологии през 2002 г. тя издава първия си роман в предпочитания от нея исторически жанр. Особен успех ѝ донася романът „Рандеву в „Кафе дьо Флор“ (2016), а след него и „Музата на Виена“ (2018) и абсолютният бестселър „Фрида Кало и цветовете на живота“ – и трите, публикувани от издателство „Емас“ в Колекция „Музи“.

Днес Таня Шли работи на свободна практика като журналистка, редакторка и – разбира се – авторка на исторически романи. Има две деца и живее със семейството си в малко градче на Елба край Хамбург.