page contents Книжен ъгъл: „Съновидение за св. Борис I“ - специално издание за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн
Предоставено от Blogger.

„Съновидение за св. Борис I“ - специално издание за 100-годишнината на Анжел Вагенщайн

4.10.22

Специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“ посвещава издателство „Колибри“ на стогодишния юбилей на големия хуманист и творец Анжел Вагенщайн
 
„Съновидение за св. Борис I“ ни представя може би най-драматичната фигура от българското Средновековие. Борис I е владетелят, наложил и с неописуемо насилие, но и със святост и благост, православието и славянската писменост – два държавнически акта, превърнали България в една от най-великите и могъщите държави на своето време. Написан на едновременно старинен и съвременен български език, което му придава особен привкус на старинна хроника, романът „Съновидение за св. Борис I“ остава една от знаковите книги на големия български писател и завинаги заема мястото си в златния фонд на българската литература. Художественият дизайн на корицата е дело на Маглена Константинова.

Роден на 17 октомври 1922 г., Анжел Вагенщайн е творец, зареден с невероятна енергия и изключителна плодовитост. Вагенщайн е създал сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е седем книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Македония, Испания, Полша, Италия, Израел. 
 
Книгите от знаменитата трилогия „Петокнижие Исааково”, „Далеч от Толедо” и „Сбогом, Шанхай”, посветени на съдбата на европейските евреи през Втората световна война,  са удостоени с престижни национални и международни награди, в това число Европейската награда за литература „Жан Моне“ и годишните литературни награди на Съюза на българските писатели, на Сорбоната и ЮНЕСКО.

Въз основа на „Съновидение за св. Борис I”, един дълбоко емоционален и проникновен текст, е създаден сценарият на емблематичния игрален филм „Борис I” на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в ролята на големия български владетел.