page contents Книжен ъгъл: Писмо от „Сиела“: Да бъдем заедно на всяка страница през 2023
Предоставено от Blogger.

Писмо от „Сиела“: Да бъдем заедно на всяка страница през 2023

5.1.23


В началото на 2022 година целият екип на издателство „Сиела“ си пожела „Още 365 дни“ книги. И наистина успяхме да го постигнем с над 250 издадени заглавия.

Още през първите седмици ви дадохме идеи за „50 здравословни рецепти“ заедно с интернет чудото Йоана Йокко, а вие ги харесахте толкова много, че ги превърнахте в един от безспорните ни бестселъри през цялата година. С такъв свеж старт нямаше как да не сме сигурни, че обиколката на Слънцето този път ще е грандиозна. И съвсем не сбъркахме. Успяхме да завършим някои от любимите ни поредици (да поплачем заедно с „Победителите“ на любимия Фредрик Бакман или да празнуваме с трилогията „365 дни“), да открием неподозирани страни на вече познати автори (като „Стихотворения“-та на вечния Виктор Пасков), да преосмислим „Политиката отвътре“ с книгата на министър-председателя на България (1997-2001) Иван Костов, както и да опознаем хората, изградили литературата, която познаваме днес (като безсмъртния сър Тери Пратчет).

И след като се срещнахме с вас на 2 панаира на книгата, 3 алеи и 30 книжни премиери, можем да кажем, че ако годината може да се познае по страниците, които разлистваме, то тя би изглеждала така:

  1. „50 здравословни рецепти“ – Йоана Йокко
  2. „Политиката отвътре“ – Иван Костов
  3.   „Още 365 дни“ – Бланка Липинска
  4. „Домът на Gucci” – Сара Г. Фордън
  5.   „Победителите“ – Фредрик Бакман
  6. „Как да оцелееш в България“ – Филип Зуберски, Владимир Иванов и Йордан Йорданов
  7.   „Жива“ – Ина Ясипова
  8.   „Коледа в Тифани“ – Карън Суон
  9. 101 отбивки: Презареждане“ – Иван Михалев 
  10. „Нашата Коледа“ – съставител Захари Карабашлиев

 А междувременно – в противоречивите дни на 2022, се опитвахме да надскочим света, който се стесни и смрачи с войната в Украйна. И макар да не можем да променим голямата картина, се опитахме с наглед съвсем прости неща  да помогнем на тези, които имах нужда от помощ.

Така доброволствахме в центъра „Отворени врати за Украйна“ и издадохме книги за най-малките бежанци на украински, за да могат да се почувстват поне сред страниците у дома, помагахме на Български червен кръст над 300 души да получат топли дрехи в края на зимата, дарихме книги на читалища и училищни библиотеки, бяхме жури, включихме се отново в sCOOL Media на нашите приятели от АЕЖ, участвахме в каузи на български училища, дарихме  „Тетрадка на дете от Украйна“, припомнихме си колко е важно да мислим за кръвта на другия с  кампанията  „Дари кръв! Дари живот сега!“ на Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен и Областната организация на Българския Червен Кръст – Сливен. Всичко това, за да може следващата година да бъде по-хармонична, по-мирна и по-спокойна. Да бъде изпълнена с добри думи. Защото искрено вярваме, че: Нищо не може да победи добрината. Добрината просто си стои отвъд всички неща.“ („Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси).

И понеже вярваме, че желязото се кове, докато е горещо, още през първите седмици на 2023 година ви предлагаме да не губим време и да започнем промяната на хоризонта, като започнем с поглед към нас самите  – заедно с „12-седмичен планер“ по идея на Йоана Йокко.

Веднага след него ще ви върнем назад към детството с обичаната „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ от Луси Монтгомъри и ще ви покажем, че тези години на мечтания могат да бъдат по-добри от тези на „Син на Ескобар“ – мемоарите на първородния син на печално известния наркодилър.

Ще вкусим отново „Стари шлагери и крем брюле“ заедно с всички романи на Красимира Кубарелова, излизали до момента на български, ще се запознаем със страховитата „Дафни“ – творението на любимия Джош Малерман, както и ще преговорим „Науката от Света на Диска 4: Денят на Страшния съд“  с любимия Тери Пратчет. Междувременно се надяваме да открием „Фундаментално. 10 ключа към Вселената“ с Франк Вилчек, а от „Нострадамус. Всички пророчества на бъдещето“ от Марио Рийдинг да разберем дали новият роман „Посветена“ на Ина Ясипова ще е толкова добър, колкото си мислим, че ще бъде.

В края на месеца ще стане ясно, че „Всеки в моето семейство е убиец“ със завладяващия трилър на Бенджамин Стивънсън, aФинли Донован се справя убийствено добре“ според Ел Козимано.

След такъв бляскав януари предлагаме да се гмурнем уверено в годината, в която ни очакват десетки въображаеми или съвсем истински истории. Като:

  • „Моята автобиография“ от Чарли Чаплин – считана за една от най-мотивиращите и вдъхновяващи биографии, историята на знаменития актьор и режисьор идва в ново издание.
  • „Отвъд магическата пръчка“ от Том Фелтън  – автобиография на актьора, известен най-вече с ролята на Драко Малфой в иконичната поредица „Хари Потър“, посветила в магията на четенето вече няколко поколения.
  • „Хари Стайлс“ от  Шон Смит – биографията на поп иконата, която разказва целия му житейски път до момента, в който се превръща в звезда и на големия екран.
  • „Queen: Как започна всичко“ от Джаки Смит и Джим Дженкинс  – официалната, допълнена и ревизирана биография на титаните Queen, която всички фенове очакваме с нетърпение.
  • „Да се родиш жена“ от Ориана Фалачи – сборник със статии  и интервюта на емблематичната журналистка, които си мислим, че всеки трябва да прочете.
  • Междувременно ще се постараем да положим грижа за себе си и ума си, а на български ще се появи „Парадоксът на избора“ от доктор Бари Шоурц – една от най-важните книги за социалната психология.
  • За почитателите на нехудожествената литература ще се постараем да се появят заглавия, които да помогнат да разберем по-добре своите минало и настояще, за да можем да градим заедно едно по-добро бъдеще. Като:
  • „Светът след войната в Украйна“ от Гари Каспаров – визионерски текст за пълната промяна в света от автора на пророческата „Зимата идва“.
  • „Пътят на човечеството“ от Одет Гадор – логичното допълнение за читателите на „Sapiens. Кратка история на човечеството“ на Ювал Ноа Харари и „Пушки, вируси и стомана“ на Джаред Даймънд. Написано от създателя на „Обединената теория на растежа“ – революционна икономическа теория, която променя представите ни за силите, които управляват пътя на човечеството, и за въздействието, което силите на човешката адаптивност, разнообразието и неравенството оказват на развитието ни през цялата история.
  •   „Възход и властване на бозайниците“ от любимия Стив Брусати – защото след историята на динозаврите е време да научим истинската история и на бозайниците.
  •  „Изчезнали кралства“ от Норман Дейвис – мащабна, 1000-странична история за 10 велики, но изчезнали държави от именития историк и автор на епохалния труд „Под различни небеса“.
  • „Повече. 10 000 години растеж на икономиката“ от Филип Когън – мащабно изследване за икономиката в последните 10 хилядолетия човешка история
  • „Когато адът се отприщи“ от Макс Хейстингс – авторитетно и вълнуващо изследване на Втората световна война от един от водещите историци на XXI век.

Но нека не забравяме, че литературата е онази изкусителка, която умее да пленява ума и сърцето и да рисува с думи цели вселени. Признаваме си, винаги е изумително да плуваме сред тях. Сред най-очакваните и от нас самите художествени романи ще откриете:

  •   „Бурята, която създадохме“ от Ванеса Чан – исторически роман за Втората световна война в Малайзия, вече преведен на над 30 езика.
  • „Кубинците“ от Антъни де Палма  мащабна и разтърсваща история за пет семейства, през живота на които се отразява животът в Куба след революцията. 
  • „Общество за защита на кайджута“ от  Джон Скалзи – фантастично приключение на алтернативна Земя, населена от огромни чудовища.
  • „Итака“ от  Клеър Норт – историята на Пенелопа от Итака, прочутата съпруга на Одисей, разказана както никога досега. История, в която отвъд бреговете на Итака капризите на боговете диктуват войните на мъжете. Но на острова изборът на изоставените жени и техните богини ще промени курса на света.
  • Housе of Fortune” от Джеси Бъртън – с което ще продължим историята на „Миниатюристът“, оживял и в успешен сериал.
  • „Всичко свършва в полунощ“ – нов роман от любимата Хариет Тайс, завладяла любителите на жанровата литература с „Кървавият портокал“.
  • „Гидеон от Деветия дом“ от Тамзин Мюър – един от най-впечатляващите дебюти на последните години, който успява да съчетае фентъзи и фантастика.

И разбира се, не можем да не споделим трепетното си очакване на „Кръстопътища“ от Джонатан Франзен – шестия роман на американския романист и автор на „Поправките“, даващ началото на мащабна трилогия – всеобхватното изследване на човешките митологии през историята на рода Хилдебранд.

По стара традиция това са само част от заглавията, които сме подготвили за вас. Надяваме се, че с тях да сме ви вдъхнали увереност, че каквото и да се случи, сме заедно. И че с всяка разгърната страница нещо се променя, а пейзажът – по-светъл.

Затова вярваме, че 2023 година може да бъде едно по-хармонично, по-мирно и по-красиво място. Година, която да изпратим с топлината на последните страници на любимата „Коледна песен“ от Чарлз Дикенс с неподражаемите  илюстрации на Лиса Айсату – художничката, която ни научи да ценим „Цветовете на живота“.

Да бъдем заедно на всяка страница. Нужна е само една крачка. И хоризонтът сам ще се оправи.