page contents Книжен ъгъл: Четем „най-хубавите приказки, които съществуват“ от норвежките братя Грим
Предоставено от Blogger.

Четем „най-хубавите приказки, които съществуват“ от норвежките братя Грим

24.1.23

„Най-хубавите приказки, които съществуват“ - това определение четем в изпълненото с възхита писмо на Якоб и Вилхелм Грим до техните норвежки последователи и съмишленици, събирачите на народни приказки Петер Кристен Асбьорнсен и Йорген Му. 

През 1836 г. двамата приятели прочитат „Детски и домашни приказки“ на Братя Грим и откриват своето призвание – през следващите петнайсет години ще обиколят цяла Южна Норвегия, ще разговарят с всички онези, които най-добре познават народното творчество – земеделци, пастири, ловци, прислужници, деца и старци, ще пишат писма на приятели и познати от всички краища на страната с молба да им изпращат местни приказки и предания. 

Плодовете на този епохален труд са забележителни – два тома под заглавие „Норвежки народни приказки“, два тома „Норвежки приказки за тайнствени същества и народни сказания“, както и множество самостоятелни приказки, поместени в различни сборници. Същевременно от ранна възраст двамата започват да събират народни приказки, които издават в няколко сборника, най-известен сред които е „Норвежки народни приказки“ (Norske Folkeeventyr, 1841– 1843).

Сега за първи път българският читател държи в ръцете си първия том от двутомното пълно илюстровано издание, което съдържа всички приказки, събрани от Асбьорнсен и Му, както и всички оригинални класически илюстрации от XIX век. Изданието на „Унискорп“ е преведено от Стела Джелепова, корицата е на Фиделия Косева, а оригиналните илюстрации са от Теодор Кителсен. 

Предавани от уста на уста и от поколение на поколение, тези приказки ни пренасят в страната на величествените фиорди, на вековните лесове, на непристъпните ледени планини и могъщите водопади, земя, населена с вълшебни птици и омагьосани мечоци, със зли мащехи и строги крале, с красиви принцеси и смели герои, земя на тролове и великани. Веднъж привикнал и потопил се в тези приказки, читателят бързо ще добие представа за духа на норвежкия народ – високата цел, към която са се стремили техните събирачи.

Cпopeд Яkoб Гpим нopвeжкитe пpикaзки ce xapaктepизиpaт cъc „caмoбитнocт и пълнoтa, кoитo нe мoгaт дa бъдaт oткpити в твopчecтвoтo нa нитo eдин дpyг нapoд“.

Петер Кристен Асбьорнсен (15 януари 1812 г. – 6 януари 1885 г.) е норвежки фолклорист и зоолог.  Роден е в Осло. Завършва Кралски Фредериков университет и работи като зоолог, изследвайки морската фауна по норвежкото крайбрежие.            

Йорген Енгебретсен Му (22 април 1813 г. – 27 март 1882 г.) е норвежки фолклорист и духовник. Роден е в Хуле в семейството на фермер, който малко по-късно е избран за депутат. През 1845 г. става преподавател по богословие в Норвежката военна академия, от 1853 г. е свещеник, а от 1874 г.– епископ на Кристиансан.