page contents Книжен ъгъл: „Изгаряне“ – литературен глас срещу неправдите в съвременното общество
Предоставено от Blogger.

„Изгаряне“ – литературен глас срещу неправдите в съвременното общество

20.2.23

Бестселърът на индийската писателка Мега Маджумдар е вече на български


Безпощадно прецизен, искрен и дълбоко човешки, дебютният роман на Мега Маджумдар превзема литературния свят още с излизането си през 2020 г. „Изгаряне“ (Ентусиаст, превод Катя Перчинкова), е посветен на три удивителни личности, мечтаещи за по-добро бъдеще, чийто живот се променя завинаги след смъртоносна терористична атака в Индия. Книгата получава множество отзиви от различни световни медии и се превръща в едно от най-търсените заглавия в САЩ дни след премиерата си.
„Приковаваща вниманието книга“, споделят от New York Times. „Съдбата никога не е била тъй многолика, толкова непостоянна и с такава помитаща сила, както в „Изгаряне“.
Мега Маджумдар е родена и израснала в Колката, Индия. След гимназията заминава за САЩ, където учи в „Харвард“, след което завършва магистърска степен по социална антропология в университета „Джонс Хопкинс“. „Изгаряне“ е първата ѝ книга.
Романът разкрива мрачната реалност зад социалния и икономически растеж на Индия. Животите на тримата главни герои се преплитат след терористична атака, извършена на гарата в Колката, която погубва над сто души. Дживан – млада мюсюлманка от бедняшки квартал – е обвинена за съучастник в престъплението и е хвърлена в затвора, след като публикува антиправителствен коментар във Фейсбук и получава вълна от нападки.
Съдбата на Дживан е поставена в ръцете на двама души, които могат да гарантират за нейната добросъвестност. Стига това да не бъде в разрив с техните амбиции. Единият от тях е Лавли – темпераментна хиджра, която мечтае да стане звезда в Боливуд. Тя може да предложи алибито, което ще оневини младата мюсюлманка, но на каква цена? Другият е бившият учител по физическо на Дживан. Той е напът да направи кариера в редиците на националистическата партия, но неговото издигане скоро се оказва тясно свързано с участта на момичето.
Напрегната, провокираща и всепоглъщаща от началото до самия финал, „Изгаряне“ се противопоставя на класовите неравенства, предубежденията, лицемерието и кара читателите да се замислят какво означава да имаш амбиции и мечти в общество, сблъскващо се ежедневно с корупция и политически екстремизъм. Това е книга за нашето време, но актуална за всички времена...