page contents Книжен ъгъл: Рисувани рецепти за лакомите по небце и по сърце
Предоставено от Blogger.

Рисувани рецепти за лакомите по небце и по сърце

20.2.23

Аля Маркова – карикатуристка и блогърка, представя „Готварска книга за големи деца”


Как се прави кюфте без кюфте? А бонбони от кекс и шейк против лошо настроение? Наясно ли си със съставките на Вълшебната отвара? Дори по някаква случайност да знаеш отговорите на тези въпроси, то със сигурност не си ял... рисунки.
„Готварска книга за големи деца” (Лист) с рисуваните рецепти на Аля Маркова, кулинарна блогърка от висшата лига по оста България – Испания, ще те научи и на това. Луксозното издание, излязло преди броени дни с логото на „Лист”, събира между твърдите си корици 14 рецепти в категория „Солено” и още толкова в „Сладко и закуски”. Това, което го отличава от всички останали, е, че указанията са под формата на комикс и хуморът е задължителна подправка към всяко ястие.
„Държиш малка готварска книга за разбуждане на апетита (и на въображението). И за приспиване на сериозноста, която понякога неусетно се промъква в кухнята на много от нас, запалянковците на вкусните неща.
С други думи – това е книга

за всеки, който обича да си хапва,
но не обича да му е сложно”,


отбелязва във въведението към лакомниците авторката Аля Маркова.
Тя е родена в България, но израства в Испания, а после животът я връща ту тук, ту отново я изпраща към Иберийския полуостров или пък на друго място. Както се представя сама: „По професия съм карикатурист, или по-скоро: карикатурист, който някога е искал да бъде готвач”. Храната я вдъхновява и Аля създава собствен кулинарен блог cartooncooking.blogspot.com, в който представя рецептите си в рисунки. Най-любимите от тях са събрани в настоящата книга.
В момента Аля Маркова е в София и на 7 март ще представи „Готварска книга за големи деца” в Книжен център „Гринуич”. Засега се колебае дали да донесе на читателите тиквеник или бухти, но нищо чудно да ѝ хрумне да подразни носа и небцето на публиката с нещо съвсем различно.