page contents Книжен ъгъл: Може ли една писателка на трилъри да стане истинска убийца?
Предоставено от Blogger.

Може ли една писателка на трилъри да стане истинска убийца?

7.2.23

Невероятно забавният трилър  „Финли Донован се справя убийствено добре“ от Ел Косимано вдъхнови създателите на „Малки сладки лъжкини“ за предстояща екранизация


На всеки му се е случвало да преживее една от онези сутрини, в които всичко е толкова ужасно, че просто ти се иска да убиеш някого. Въпреки че никога не би го направил наистина… Дори ако ти се отдаде възможност…
„Внимавай какво си пожелаваш“, ни предупреждава невероятно забавният роман „Финли Донован се справя убийствено добре“ (Сиела, превод Анна Орешкова) от световноизвестната писателка Ел Косимано. Книгата остроумно лети между жанровете, за да ни въвлече в шеметен трилър с елементи на комедия, в чийто център една писателка на криминални романи е въвлечена в истинско убийство.
Бърз, свеж, изпълнен с хумор и оригинални сюжетни решения, романът дава началото на поредица, завладяла сърцата на милиони читатели по света, и станала вдъхновение зад предстоящата екранизация от създателите на „Малки сладки лъжкини“.
„Финли Донован се справя убийствено добре“... но може би не точно в 8 без 15 сутринта в най-важния ден от седмицата ѝ. Не и когато трябва да се бори с обилно омазания си с кленов сироп двегодишен син и междувременно да скрие голото петно на главата на четиригодишната си дъщеря, която изведнъж е проявила самоинициативата да се подстриже преди да отиде на детска градина.
Не и когато бившият ѝ съпруг – и настоящ задник, който не плаща издръжка – изведнъж е решил, че трябва да уволни детегледачката им (по идея на отвратителната си нова жена).
И особено когато Финли закъснява за среща с литературната си агентка, с която още веднъж трябва да обсъди защо за пореден път е пресрочила предаването на новия си роман. Роман, който Финли може би никога няма да довърши, имайки предвид джунглата в дома ѝ. Но все пак – без кафе, недоспала и без задължителното за всеки млад писател вдъхновение – Финли потегля към срещата с агентката си.
Ако трябва да научите един урок от писателка на трилъри на половин работен ден, то това би било: никога не обсъждайте детайлите от сюжета на предстоящия си роман на публично място. Защото не се знае дали някой няма да си помисли, че говорите за истинско убийство. И дали няма да ви предложи торба с пари, за да премахнете един особено неприятен типаж.
И ако сте поне малко любопитни като нея – и наистина се нуждаете от парите – не се знае дали няма да се замислите. Все пак на Финли няма да ѝ навреди поне да проучи целта? А ако не извършиш убийството, а само го планираш, това не е престъпление, нали?
Остроумен и автентичен в представянето на разочарованията и триумфите на майчинството в цялата му бъркотия и веселие, „Финли Донован се справя убийствено добре“ е многопластов и шеметен трилър, който се намира някъде на границата между забавното и искреното – между сатирата и сериозността.
Едно е ясно, в невероятните герои на Ел Косимано читателите ще открият перфектната компания, която да ги разтовари, разсмее и разчувства.