page contents Книжен ъгъл: 12 литературни звезди възкресяват госпожица Марпъл
Предоставено от Blogger.

12 литературни звезди възкресяват госпожица Марпъл

7.2.23


Легендарната героиня на Агата Кристи се завръща с нови мистерии за разрешаване


Разплитането на сложни и вълнуващи загадки отвежда симпатичната дама от наглед спокойното ѝ селце Сейнт Мери Мийд до натоварените улици на Ню Йорк, окъпаната в жарко слънце италианска Ривиера и вълнуващия Хонконг. Никой по-добре от госпожица Марпъл не знае, че дори и на най-неочакваните и красиви места може да дебне злото.
Новият сборник с разкази „Марпъл“ (Ера, превод Гриша Атанасов и др.) – с главно действащо лице госпожица Марпъл съдържа дванадесет нови разказа, написани от безспорни литературни звезди. Всеки автор поставя емблематичната героиня пред нови предизвикателства, като запазва качествата ѝ и следва най-добрите традиции на криминалния жанр. Сред авторите, включени в сборника са: Вал Макдърмид, Лий Бардуго, Карън М. Макменъс, Ели Грифитс и Рут Уеър.
Първият разказ от сборника е „Злото в малките градчета и селца“ на Луси Фоли. Тя успява да придаде типичната атмосфера на британската провинция напълно в духа на Агата Кристи. Луси Фоли е оглавявала класациите на Sunday Times и New York Times. От книгите ѝ са продадени над два милиона и половина копия по целия свят. Носителка е на множество литературни награди в областта на криминалния жанр. Тя живее в Брюксел със съпруга си и малкия си син. Следва кратък откъс.

Злото в малките градчета и селца

Понякога се питам дали злото не е съсредоточено в малките градчета и селца.
– Какво искаш да кажеш, Джейн? – Прудънс погледна към някогашната си приятелка от ученическите години, която седеше на фотьойла срещу нея с малка чашка черешово бренди. На щадящата, топла светлина от огъня белезите на старостта бяха ласкателно смекчени. По отношение на най-отличителните си черти, Джейн Марпъл се беше променила съвсем малко от момичешките си години насам. Бързите ѝ като на птичка движения, блесналите, любознателни очи, усещането за ненатрапчива, може би дори страховита интелигентност. Точно когато госпожица Марпъл понечи да ѝ отговори, в тъмнината отвън се взриви фишек, последван от крясъци и вой, сякаш излезли от самата паст на ада. Някой започна да бие барабан. Двете жени не можаха да видят какво става навън, тъй като точно в четири часà прислужницата на Прудънс беше спуснала всички завеси. „Феъруедър Хаус“, внушителен дом в джорджиански стил – гледаше към главната улица на Мион Малтравърс. А в здрача под прозорците започна да се събира езическо на вид множество. Когато глъчката навън поутихна, госпожица Марпъл заговори отново.
– Разбира се, наясно съм, че в големите градове стават множество злодеяния. Вестниците полагат отчаяни усилия да не пропуснем нито една ужасяваща подробност. Но се питам дали в английските селца не се случват по-ужасни неща, отколкото в големите градове.