page contents Книжен ъгъл: Кой е Житиеписецът? Писателят Стефан Кисьов по следите на загадката
Предоставено от Blogger.

Кой е Житиеписецът? Писателят Стефан Кисьов по следите на загадката

25.4.23

Написал вече близо десетина романа, писателят Стефан Кисьов натрупа богат белетристичен опит. И в най-новия си роман той не изневерява на разказваческите си достойнства, заради които го обичат вече няколко поколения читатели – стегнат и динамичен език, естествен диалог, неочаквани сюжетни обрати.

Творбата е построена на принципа на дедукцията. Главният герой е житиеписец от девети век с тъмно минало, живеещ в Рим с държанката си Моника, на когото богатата и прочута римска аристократка княгиня Монти възлага поръчка да напише житие на Константин Философ. 

Съвсем скоро след това, все още колебаещ се и неуспял дори да започне проучванията си във връзка с изпълнението на задачата, при доста драматични обстоятелства той получава същото предложение и от главния библиотекар на католическата църква Анастасий Библиотекар. 

От този момент нататък безименият герой на Кисьов се впуска заедно с Моника както в трескаво проучване на живота на Константин Философ и неговото дело – създаването на глаголицата, така и във вълнуващи приключения с неочакван край в Рим, Венеция, Константинопол, Плиска и Преслав. 

Преодолява много препятствия – затвор, мъчения, отвличане от пирати и, в края на краищата, завършва успешно както проучванията си, така и дългото си пътешествие по следите на Константин Философ. По пътя житиеписецът се среща с плеяда от невероятни исторически личности – папи, патриарси, императори, князе и т.н. 

Историята приключва с успешното разкриване на неочакваната истина за славянската азбука и живота на Константин Философ – такава, каквато я е родило въображението на автора. Или неговата интуиция?