page contents Книжен ъгъл: Най-романтичните кътчета на България в новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“
Предоставено от Blogger.

Най-романтичните кътчета на България в новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“

29.5.23

 

Иван Михалев и Елина Цанкова се отбиват до 101 вълшебни места - плюс още 50 идеи за хотели, къщи за гости и почивни селища

Да посрещнеш залеза с ароматно вино в ръка, заобиколен от „тоскански пейзажи“. Да спиш в иглу на върха на планината или да нощуваш в балон под звездното небе. И да направиш всичко това с любимия човек не къде да е по света, а на някои от най-уникалните места в България.
Романтичният дух на българската природа оживява по-красив от всякога в новата книга от бестселъровата поредица „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. В ново, преработено и допълнено издание на пазара вече може да откриете „101 отбивки за влюбени“ – един по-различен пътеводител, който ще ви даде много вълнуващи идеи за почивка и презареждане в компанията на любим човек.
Романтични винарни, уютни селца, сгушени в прегръдката на Балкана, величествени езера и язовири – в „101 отбивки за влюбени“ са събрани места с особена магия, която трудно може да бъде изразена с думи. Магия, която ще ви накара да се влюбите в красотите на България и да я преоткриете в компанията на любимия човек.
А за да направят почивката ви още по-изненадваща и изпълнена с авантюристични изживявания, Иван Михалев и Елина Цанкова включват и специална Бонус част – 50 предложения за романтичен уикенд в хотели, къщи за гости и почивни селища, в които да излезете от реалността и да откриете скривалище от градския шум.
Къде се намира българската Кападокия? Кои са най-романтичните плажове по българското Черноморие? Какво е чувството да спиш в надуваем балон под открито небе в подножието на Врачанския Балкан?
„101 отбивки за влюбени“ представя общо 151 дестинации и помества рекордните за поредицата над 500 фотографии, запечатали най-лазурните залези и най-забележителните гледки.
Идеален за фотографи и инфлуенсъри в търсене на скрити съкровища из страната ни, пътеводителят обозначава със знака WOW Point 35 локации, подходящи за спиращи дъха снимки с извънземно красиви пейзажи.
Запечатал в себе си богатото разнообразие на забележителности, култури и природни феномени, на които България изобилства, „101 отбивки за влюбени“ е незаменим помощник, до когото винаги може да се допитате в организацията на следващите си пътувания. А те са най-запомнящи се, когато са неочаквани. Затова грабвайте човека до себе си и се пригответе за незабравими пътешествия – независимо дали сте поели на кратко бягство за уикенда, или сте решили да се изгубите за по-дълго време из най-романтичните кътчета на България.  Следва откъс.

Дивите плажове на Южното Черноморие: Липите, Листи, Силистар

На юг от Синеморец крайбрежието е осеяно с девствени местности, закътани заливи и необитаеми плажове. В продължение на километри няма да срещнете нито един хотел или заведение. За щастие, районът е защитена местност – част от Природен парк „Странджа“, което поне засега спира изливането на бетон.
В този участък от българското крайбрежие се намират и три от най-красивите диви плажове – Липите, Листи и Силистар. До първите два не може да се стигне с автомобил. Достъпът е само пеша, което е и причината да не са пренаселени през лятото. В отделни дни може да ви се случи да бъдете сами на целия плаж.
До плажовете се стига по тясна пътечка, която криволичи край брега и минава през плантации с диви кактуси, смокини и други екзотични растителни видове. По това напомня много за прочутата Виа дел Аморе (Пътеката на любовта) в Чинкуе Тере, Италия. От едната страна е гъстата гора на Странджа, от другата е морето. Идилия.
Малко преди плажа Листи ще видите в морето причудли - ви образувания от базалтови скали, формирани от вулканична дейност под повърхността на морето преди милиони години.
Началото на пътеката е при плажа Бутамята в Синеморец. Първи по маршрута е плаж Липите, до който се стига за около 15 – 20 минути. След него е Листи, до който се стига след още около 40 минути ходене. Краят на маршрута е Силистар (на 7 км от Синеморец), до който се върви още около 1 час. Бъдете подготвени с удобни туристически обувки и подходящи дрехи, тъй като се минава през пресечени местности с гъста растителност на места.
Липите и Листи са любимо място на нудистите в България. Не се учудвайте, ако забележите хора без бански да се разхождат по плажа