page contents Книжен ъгъл: Инспектор Гамаш се завръща с нов случай в „Лудостта на тълпите“!
Предоставено от Blogger.

Инспектор Гамаш се завръща с нов случай в „Лудостта на тълпите“!

23.5.23

Седемнадесетият роман на Луиз Пени за Арман Гамаш изследва дълбоките пластове на нашумелите заблуди, които се разпространяват с главоломна скорост и изкривяват реалността


Луиз Пени споделя, че пише седемнадесетия роман за Арман Гамаш в кризисната за целия свят 2020 г. Изолацията и страхът от неизвестното се превръщат в основен извор на вдъхновение и идеи за новия случай на любимия на милиони читатели инспектор. „Лудостта на тълпите“ разказва за лекотата, с която лидерите успяват да манипулират човешкото съзнание, говори за рисковете от заиграването със страховете на хората и възползването от така нарастващия глад за надежда, за самоизпълняващите се пророчества. 
 
Провокативна, дръзка, но и дълбоко откровена и безкрайно прозорлива, книгата „Лудостта на тълпите“ (Софтпрес, превод Анелия Петрунова) се фокусира върху разделенията в обществото, които са повод за срив и в междуличностните отношения. Историята тук се превръща в своеобразен апел на Луиз Пени към читателите – дори във време на несигурност да държат лудостта надалеч и да бранят доброто.

В  Трите бора цари спокойствие и семейството на Арман Гамаш се е отдало на почивка. След тежките месеци на страх и несигурност, причинени от пандемията, всички са готови да си отдъхнат и да прекарат известно време заедно. Но едно телефонно обаждане прекъсва празничната програма на инспектор Гамаш. Той е помолен да осигури охрана зa наглед обикновено и скучно събитие – лекция на професор по статистика. Когато обаче  научава, че става дума за среща на професор Абигейл Робинсън с нейните последователи, ситуацията се променя и Гамаш настоява за отмяна на лекцията – позиция, заради която е обвинен в цензура и страхливост.

Професор Абигейл Робинсън не е обикновен статистик, а лидер, който борави отлично с думите и  умее да убеждава. Тя заразява с вижданията си тълпата, обсебва мислите на хората с обещанието, че „Всичко ще бъде наред“, и пренебрегвайки важни факти, ги кара да вярват в една илюзия. Нещо повече – да защитават този илюзорен свят на всяка цена. Дори ако цената е отнемане на човешки живот.

Когато опасенията на Арман се сбъдват и по време на лекцията проехтяват изстрели, а дни след това една невинна жена е брутално убита, на Гамаш и екипа му се пада тежката задача да открият извършителя, преди да е нанесъл повторен удар. Колкото повече напредват в търсенето на отговори, толкова по-ясно инспекторът вижда до какво водят радикалните идеи, посяти в плодородна почва. Да запази обективността и разсъдъка си в хода на разследването вече не е просто необходимост, а единствена възможност да оцелее сред лудостта на тълпите.