page contents Книжен ъгъл: „Коя е билката?“ ни учи да владеем магията на билките в България
Предоставено от Blogger.

„Коя е билката?“ ни учи да владеем магията на билките в България

23.5.23


Авторката на поредицата „Самодивски сезони“ Искра Урумова и потомствената билкарка Елионора Недялкова събират 17 най-честите български билки


С поредицата си „Самодивски сезони“ и продължението ѝ „Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България.
Във великолепното издание „Коя е билката?“ (Сиела) Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница „Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки.
Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, „Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи.
От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.  
Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка?
В „Коя е билката?“ са поместени отговорите на тези и още много любопитни въпроси, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, които Елионора Недялкова наследява от поколения билкари в семейството си и продължава да допълва и актуализира.
Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това великолепно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска „Приказка за билките“, която омайва читателите с вълшебна история за произхода на билките.
Ако някога сте се озовавали на диво и приказно място из българските планини и сте се питали „Коя ли е тази билка, какво ли лекува?“, то тази книга е за вас. Тя е перфектното попълнение към багажа за лятната почивка и ще ви води из безкрайните богатства на родната земя.
Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия. И да се превърне в пазител на знанието за поколения напред.

Предговор

И вие ли изпитвате носталгия при спомена за старите книги в домашната библиотека на баба или дядо?
Разгръщали сте овехтелите им страници, пълни с интересни картинки на растения, сричали сте непознати думи… Пристъпвали сте в царството на билките с чисто детско любопитство.
„Коя е билката?“ ще ви заведе там по същия начин и може да бъде ваш пътеводител в света на някои от най-популярните български лечебни растения.
Коя е билката за най-много болести, най-трудно откриваемата или най-опасната за употреба? Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка?
Тази книга ще отговори на тези и още любопитни въпроси чрез знания, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, предавани от поколение на поколение билкари. Ще ви разкаже истинска приказка, ще ви припомни забравени народни песни, тайнствени заклевания и полезни рецепти от миналото. „Коя е билката?“ ще ви напътства и ще ви предпазва, защото не всеки лек можем да приготвяме сами и има растения, към които не бива да посягаме.
Заслужаваме да знаем това, защото сме родени в царството на билките!
В Европа няма друга страна, освен България, която с право може да бъде провъзгласена за „Царство на билките“. Дарени сме с климат и географска ширина, които дават на растенията ни безценни качества. Нашата държава е на първо място в Европа по износ на билки, а за нуждите на родния пазар са достатъчни само около 10% от ежегодно събираните у нас.
Замисляли ли сте се какво богатство и благословия имаме?
Обикновено се сещаме за това чак когато нещо ни заболи, когато търсим спасение, а рядко си даваме сметка, че билките ни пазят от самото разболяване.
Повечето се берат през лятото  – сезон, в който обичайно имаме дълга почивка от работата и можем да отделим време за подобно занимание.
За нас, българите, билките са достъпни и евтини – буквално безплатни, стига да ги познаваме, да знаем как да ги ползваме, откъде и как да ги берем, без да ги унищожаваме.
Можем да се научим от хората, които вече притежават това знание. Някои от тях го трупат с години, други са дарени с него от деца по наследство от своите баби и дядовци – като съавтора на тази книга, фитотерапевта инж. Елионора Недялкова. Тя е истински веща във фитолечението, познава и уважава света на растенията и да помага на хората за нея е орис и дълг. Знанието, чиито пазител е, стига до всички нас чрез блога „Из Сборник… от старите тефтери на дядо… и нещо от мен“ и чрез билкова ферма-работилница „Магическо биле“.
Рецептите и информацията за билките, които ще прочетете в тази книга, са предоставени от Елионора Недялкова и наследени от хората, посветили я в тайнството на билколечението. Благодаря ѝ от сърце, че прие идеята да участва в създаването на „Коя е билката?“!
Ще се уверите, че не е нужно да сте лечители с дълбоки познания, за да берете и използвате най-попутова и децата си – докато сте заедно сред природата, докато им четете приказка, стари песни и легенди, и докато разглеждате красиви картинки на растения.
Трябват ви желание, малко време, любопитство и… Книга, която да ви води за ръка през безкрайните гори, край бистрите реки и из дъхавите зелени поляни на родната земя.
Поне веднъж в живота си сте били на някое диво и приказно място, нали? Откъсвали сте стрък чудно растение и сте се питали: Коя ли е тази билка? Какво ли лекува?
В следващите страници са отговорите на някои от вашите въпроси.
Приятно четене!
Искра Урумова