page contents Книжен ъгъл: Кралица Елизабет II в ролята на мис Марпъл
Предоставено от Blogger.

Кралица Елизабет II в ролята на мис Марпъл

27.6.23

В бестселъра на С. Дж. Бенет „Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел“
 
Кралицата като супер детектив… Трогателен и напълно правдоподобен, този забавен роман, написан увлекателно и остроумно, ще се хареса както на почитателите на кралското семейство, така и на любителите на криминални мистерии”. Дейли Експрес   

Забавен, пристрастяващ и написан с внимание към всеки детайл... Обожавам този роман. Джоан Харис

Кралица Елизабет II е сред най-коментираните личности на планетата за последния век. За живота й е изписано много, но ето един съвсем нов, изненадващ и все пак съвсем британски поглед към нея, книга, писана с топлота и хумор. В нея кралицата е в необичайната роля на... истински детектив. Поне С. Дж. Бенет ни я представя в такава изненадваща светлина в своята поредица, превърнала се във фаворит за всички почитатели на класическите криминални мистерии. В първата книга от поредицата „Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел“ (Еднорог, превод Зорница Русева) Елизабет II демонстрира своята невероятна проницателност, като разкрива едно шокиращо убийство под покрива на любимия си замък.

През пролетта на 2016 г. кралицата се подготвя за тържествата по повод нейния 90-ти рожден ден. Малко преди това тя посреща важни гости на пищна вечеря по идея на принц Чарлс. Сред колоритните личности е и талантливият руски пианист Максим Бродски. Той успява да очарова всички, включително и самата Елизабет, която дори танцува за кратко с него. На следващата сутрин обаче той е открит мъртъв в стаята си.

Първоначално се смята, че смъртта му е резултат на самоубийство, но разследването на МИ5 клони към друго. Тъй като Бродски е известен с критиките си към режима на Путин, първото предположение е, че това е довело до убийството му. Започват разпити на персонала в двореца и обстановката става крайно изнервяща за всички. Особено за кралицата, която е убедена, че разследващите са поели в грешна посока.
 
Малцина са тези, които знаят за един специален талант на Елизабет – още от съвсем млада възраст тя разкрива различни престъпления. В момент, когато репутацията на короната е заложена на карта, тя дискретно започва собствено разследване. Помага й нейната съобразителна лична секретарка Роузи Ошоди, за която неподозираните умения на „Началството“ са огромна изненада. Още няколко души, очевидно свързани със същия случай, загиват при странни обстоятелства, и двете жени са твърдо решени да заловят убиеца.

Въпреки, че романът е художествена измислица, Бенет прави задълбочени проучвания, за да представи в детайли ежедневието на кралица Елизабет II. Проследяваме нейните задължения, приготовленията й за посрещането на важни личности като президента Обама и съпругата му, начина, по който си почива в обкръжението на любимите си коне и коргита. А отношенията с нейния съпруг Филип са пресъздадени сърдечно и с блестящо чувство за хумор.
 
„Този роман е безценен и очарователен – една истинска перла в короната“. Това е мнението за „Уиндзорският възел“ на Вероника Хенри, автор на няколко бестселъра в класацията на Sunday Times. С. Дж. Бенет създава една безкрайно интригуваща и забавна мистерия, в която изпъква достоверният портрет на покойната кралица. Всичко изглежда съвсем истинско, особено защото е изградено върху добре познатите й качества – чувство за дълг, решителност, наблюдателност, дипломатичност и удивителна памет, които й помагат да разреши криминална загадка, която не е по силите на никой друг.

София Бенет е родена в Йоркшир, Англия през 1966 г. Като типичното дете на родители - военни тя израства, пътувайки из различни места по света. След като работи какво ли не, нейният първи, дълго подготвян и дълго отхвърлян роман е публикуван, когато е на 42 години. Тя пише няколко книги за тийнейджъри, които й носят престижни награди, освен това преподава и води подкаст за начинаещи писатели.
Преди години София е поканена на интервю за мечтана работа като личен секретар на кралицата. В крайна сметка тя не е избрана, но това не се отразява на пристрастията й към живота на кралското семейство. Те намират логично продължение с изключително успешната поредица „Нейно Величество кралицата разследва“.
До момента романите на Бенет са преведени на 20 езика. Тя живее в Лондон, където често може да бъде видяна да обикаля из дворците, музеите, галериите и библиотеките. По отношение на своята криминална поредица, разнесла славата й по света, тя уточнява, че доколкото й е известно кралицата не е разкривала тайно престъпления. Въпреки че, ако имаше този талант, вероятно щеше да го направи именно по начина, описан в „Уиндзорският възел“.