page contents Книжен ъгъл: Септември - месецът на Агата Кристи
Предоставено от Blogger.

Септември - месецът на Агата Кристи

4.9.23

 През 2023 г. се навършват 133 години от рождението на Агата Кристи, 103 години от първия случай на Поаро, 93 години от появата на госпожица Марпъл
На 15 септември се навършват 133 години от рождението на Агата Кристи и по традиция издателство ЕРА обявява МЕСЕЦ НА АГАТА КРИСТИ. В периода 8 – 22 септември почитателите на Агата Кристи ще могат да се включат във вече традиционните игри, организирани от издателството с огромен успех в социалните мрежи. Подготвени са оригинални и забавни загадки, както и много награди!

Месеца на Агата Кристи издателството отбелязва и с два романа, които излизат с изцяло обновени корици, дело на изключително талантливата Фиделия Косева – „Трагедия в три действия“ и „Изпитание за невинните“.

Излиза и ново издание на любимия роман с участието на великия детектив Еркюл Поаро – „Празникът на Вси светии“, с корица, вдъхновена от екранизацията на книгата и със заглавие „Призраци във Венеция“.

Кенет Брана отново влиза в ролята на белгийския детектив редом с носителката на Оскар Мишел Йео, Тина Фей, Джейми Дорнан, Кели Райли, Ема Леърд и др. Сюжетът на филма е базиран на романа, но за първи път не го следва изцяло. Поаро неохотно присъства на спиритичен сеанс в разпадащ се и може би обитаван от духове дворец във Венеция. Когато един от гостите е убит, пред оттеглилия се детектив се разкрива неочаквано заплетен случай.

Открояваща се, непредвидима и провокираща интереса, Агата Кристи е обявена за "Кралицата на криминалния жанр". Тя е единственият писател в жанра, който създава двама еднакво популярни и любими герои. Белгийският детектив Еркюл Поаро, който изглежда ексцентрично, притежава остър като бръснач ум и се уповава безрезервно на своите „малки сиви клетки”. Симпатичната възрастна дама Джейн Марпъл е другият емблематичен и обичан детектив. Тя се занимава с благотворителност, интересува се от клюки и благодарение на желязната си логика разплита всяко престъпление, което се случва наоколо.
Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Вечно интригуващите ѝ произведения са преведени на над сто езика и от тях са продадени над 2 милиарда екземпляра.

Призраци във Венеция

"Празникът на Вси светии" вдъхновява Кенет Брана и Майкъл Грийн за филма „Призраци във Венеция“. Романът е посветен на П. Г. Удхаус, който е бил голям почитател на Агата Кристи. Романът отново среща Поаро с ексцентричната писателка Ариадни Оливър - образ, който се смята за прототип на самата авторка.
"Веднъж видях убийство". Това заявява младата Джойс по време на празненство по повод Вси светии в дома на семейство Дрейк. Никой не й вярва и, разстроена, тя напуска стаята. Часове по-късно е открита мъртва. Писателката Ариадни Оливър, която е сред присъстващите, моли своя приятел Еркюл Поаро да разследва убийството.
Но дали престъплението е само едно? Или редица странни случаи, инциденти и внезапни изчезвания са свързани? Острият ум на Поаро и изключителните инстинкти на госпожа Оливър се обединяват, за да разкрият неподозирания извършител. Но разследването се оказва много по-трудно, отколкото Поаро е очаквал.
    
Трагедия в три действия

Тържествената вечеря в дома на актьора сър Чарлз Картрайт е съдбоносна за преподобния Стивън Бебингтън. Неочаквано той получава конвулсии и умира с коктейл в ръка.
Скоро виден невролог загива, докато пийва бренди с приятели. Обстоятелствата са подозрителни, няма следи от отрова в питиетата, а част от гостите на сър Картрайт са станали свидетели и на смъртта на лекаря.
Но най-обезпокоителна за брилянтния детектив Еркюл Поаро е липсата на какъвто и да е мотив...
 
Изпитание за невинните

Докато се възстановява от амнезия, д-р Артър Калгъри открива, че е можел да осигури алиби в скандален процес за убийство, в който осъденият е Джак Аргайл. Жертвата е собствената му майка. Още по-сложна става ситуацията, когато той умира в затвора. Но невинността му означава, че някой друг е извършил убийството и със сигурност би го направил отново, за да остане в сянка.