page contents Книжен ъгъл: Как действа човешкият мозък? Отговорите на Джеф Хокинс в „1000 мозъка“
Предоставено от Blogger.

Как действа човешкият мозък? Отговорите на Джеф Хокинс в „1000 мозъка“

20.2.24

Една от петте любими книги на Бил Гейтс за 2021 г. Една от книгите на 2021 г. според Financial Times


„1000 мозъка: Нова теория за интелекта“ (Сиела, превод Елена Филипова) представя революционна теория за действието на човешкия мозък, която може да помогне да разберем по-добре как мислим, учим и запомняме, но също така и как да копираме тези процеси, за да създадем истински изкуствен интелект. С излизането си на английски през 2021 г. книгата привлече вниманието на водещи специалисти в областта на невронауката, а също и на големи популяризатори на науката като Ричард Докинс и Бил Гейтс.

Как мозъчните клетки се обединяват, за да създадат интелекта и съзнанието? По какъв начин си взаимодействат, за да могат да прочетат книга, да научат нов език, да създадат нова теория? Въпреки големия напредък в областта на невронауката през последните години, в нея все още има много повече въпроси, отколкото отговори.

Компютърният инженер и специалист по невронаука Джеф Хокинс предлага елегантна, но и революционна теория, която не само би могла да обясни как се ражда интелектът, но и как да създадем истински изкуствен интелект. Според Хокинс нашето съзнание се ражда от синхрона на хиляди малки „мозъци“, мрежи от неврони, всяка от които изпълнява едни и същи функции, но в диалога си с останалите коригира своите представи. Така мозъкът функционира чрез взаимодействие, чрез „демокрация“. 
 
В книгата „1000 мозъка“ на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие – какви „изчисления“ според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим. Както и дали бихме могли да приложим същите „изчисления“ в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

Джеф Хокинс е един от пионерите на информационната революция – създател на един от първите таблети в историята – GRiDPad, който още в края на 80-те предрича ерата на смартфоните. Освен компютърен инженер, той е и невроучен, който със своята компания „Нумента“ вече над две десетилетия изучава невроните в мозъчната кора и търси възможности за приложение на невронауката в областта на изкуствения интелект.