page contents Книжен ъгъл: Кой, по дяволите, е Фитцек?
Предоставено от Blogger.

Кой, по дяволите, е Фитцек?

21.4.24



Най-продаваният немски автор на психотрилъри Себастиан Фитцек идва отново с „Терапията“ 

Кой, по дяволите, е Фитцек? „Амазон“ първи задават въпроса, който минава през главите на доста хора след излизането на дебютния роман на немския писател през 2006 г. „Терапията“ бързо си проправя път до първото място в класацията на „Амазон“ и присъства в престижния списък с бестселъри на „Шпигел“ в продължение на 25 седмици. 

Читателите веднага се влюбват в неповторимия стил на Фитцек, в безспорния му талант да превръща историите си във влакче на психологическия ужас, на което обожаваш да се качваш, макар краката ти се разтреперват. 

Всъщност Себастиан Фитцек изобщо не мечтае да стане писател. Мечтае да стане шахматист, музикант (все още отдадено свири на барабани), но не и писател. Завършва право, започва работа в една от най-големите немски радиостанции и пише за удоволствие. Докато не написва „Терапията“. Трябват му години, за да намери агент, после и издател. Но след излизането на дебютния му роман, писателската му кариера светкавично се изстрелва към успеха, превръщайки го в един от най-четените, попурярни, обичани немски съвременни автори.

Накратко, „Терапията“ (Бениториал, превод Ваня Пенева) разказва историята на доктор Виктор Ларенц - един от най-прочутите психиатри в Берлин, чийто живот тотално се преобръща, когато дъщеря му Джози изчезва от кабинета на доктора си.

Само че, макар и побрана в по-малко от 300 страници, тази история не е кратка. Преди да изчезне, Джози се разболява от мистериозна болест, която не просто няма лек, но няма и диагноза. Няколко години след изчезването на дъщеря си Виктор решава да потърси уединение и душевен мир в семейната ваканционна къща на остров Паркум. Там пък на сюжетната сцена изгрява и образът на Анна Шпигел – писателка, засегната от рядка форма на шизофрения, която може би, само може би, знае какво се е случило с Джози. И така, в един танц на ръба на разума и логиката, Анна и Виктор стъпка по стъпка стигат до така търсените отговори. Но на каква цена? Това може да се разберем единствено на остров Паркум, където се случват все по-странни и, да, зловещи неща.

В едно от интервютата си Фитцек се обръща към публиката си: „Е, няма кой знае какво повече да кажа. Освен: Благодаря ви, че ми позволявате да ви прехвърля кошмарите си. Така нощем спя много по-добре. На това му казвам честно поделяне на работата…“ Това, което не споменава, е, че читателите му всъщност са пристрастени към историите, родени от кошмарите му, страшни по един съвсем истински и реалистичен начин. Затова и не е изненада, че от книгите му в световен план – повече от 36 дъжрави – са продадени над 15 милиона екземпляра и още милион в аудиовариант, както и че стрийминг гиганта Amazon Prime Video създаде сериал по „Терапията“, който вече може да бъде гледан онлайн. 

Следващата негова книга, която ще излезе на български език, е Das Paket („Пакетът“) и се очаква на книжния пазар до края на годината.