page contents Книжен ъгъл: От ИК "Кралица Маб"
Предоставено от Blogger.

От ИК "Кралица Маб"

23.10.09




Драги колеги,
Издателство Кралица Маб има удоволствието да Ви съобщи, че на 21 октомври 2009 Джон Ралстън Сол бе избран за председател на Международния ПЕН клуб (International PEN).
Повече на

На 21 октомври конгресът на Световната асоциация на писателите ПЕН избра за председател Джон Ралстън Сол, който ще замени Иржи Груша, заемал поста в продължение на шест години. Иржи Груша е един от най-големите чешки писатели дисиденти. Сред предишните председатели на организацията са Алберто Моравия, Хайнрих Бьол, Артър Милър, Пиер Емануел, Марио Варгас Льоса и Дьорд Конрад.

Джон Ралстън Сол е изтъкнат канадски писател и есеист и бивш председател на канадския ПЕН клуб. Той е носител на чилийския медал  „Пабло Неруда”, на италианската Международна литературна награда и е Кавалер на изкуствата и литературата на Франция. "Международният ПЕН е най-значимата и най-старата организация за свободата на словото и литературата в света. Близо 1000 писатели в затвора или в опасност по целия свят обръщат поглед към нас за помощ. Ние трябва да измислим нови начини за възпиране на нарастването на авторитарния контрол. Заплахите за свободата на словото се разширяват в нови посоки, особено с възхода на популизма в света в периода след  11 септември 2001 г. Освен това, стотици езици и култури на малцинства и местно население са застрашени от изчезване. Това е крайно отричане на свободата на словото", казва Сол.

Припомняме Ви, че наскоро
Кралица Маб публикува последната книга на Дж. Р. Сол:
Крахът на глобализма и повторното изобретяване на света. Първо издание. Превод Леонид Дуков и Гриша Атанасов.