page contents Книжен ъгъл: Проф. Здравко Райков: Бедните мрънкат за пари и лежат пред телевизора, а богатите мислят как да печелят
Предоставено от Blogger.

Проф. Здравко Райков: Бедните мрънкат за пари и лежат пред телевизора, а богатите мислят как да печелят

22.12.09

Светослава Банчева

Американецът казва за кризата - "Сам ще се оправя", българинът казва - "Бойко ще ни оправи"


Здравко Райков е социолог, професор по пиар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на много книги. Сред тях са „Вино за здраве“, „Сън за здраве“, „Пари за здраве“. В новата си книга “Как да печелим по време на криза” Здравко Райков разказва историите на хора, които са успели да направят пари по време на криза - докато всички около тях остават без работа, без жилища и живеят в лишения.
- Хората се оплакват, че нямат пари, а вие пишете как се печели в криза?
- Според мен те се оплакват, че нямат пари, защото не искат да имат пари.
Това е парадоксът. Хората се интересуват прекалено много от политика и от други глупости, но когато стане дума за пари, чакат някой да им налее в касичката или да им напълни джоба. Онези, от които те очакват, са горе във властта, за да си напълнят своите джобове. Всеки под небето трябва да ангажира мисленето си  и да намери своя начин да прави пари. Пари могат да се правят навсякъде, винаги и от всичко – от раждането на човека до погребението всички сфери на живота стават за правене на пари. Когато се опитваш да правиш пари по различни начини, може да сгрешиш, но всяка грешка ще те доведе по-близо до решението. Томас Едисон е направил 10 000 опита, докато изобрети крушката. Какво щеше да стане, ако се беше отказал на 8 хилядния опит примерно? В книгата си съм подбрал примери главно с хора, които правят пари по време на криза - останали са без работа, взели са им къщите, автомобилите.
- Разкажете някой от тези примери.
- Любимият ми пример е за един американски студент, който се дипломира през есента на 2008 година. Завършва „икономика“, но никъде не може да си намери работа по специалността. Изхарчва близо 6000 долара от семейния бюджет, за да си търси работа в околностите на Сан Хосе, където живее, но не намира. И тогава му хрумва щурата идея, докато трае кризата, за 1-2 години да обиколи страната и да поработва на различни места, за да си изкарва прехраната. Прави си план да обиколи 50 области в САЩ и на всяко място да остава по една седмица. Пуска над 20 000 имейла на различни работодатели в цяла Америка, качва се на стария си джип с десетина долара в джоба и с един лаптоп, и тръгва.
Първото място, от което получава предложение за едноседмична работа, е да замести болен учител по физическо възпитание. Назначават го, работи от понеделник до петък и заминава за друг щат. Там работи като детегледачка. На трето място вади картофи и т.н. Междувременно си прави блог, в който разказва какво му се случва. Сайтът му става много популярен, вестниците започват да разказват историята му и постепенно става известен. Няколко телевизии правят филми за него. Изведнъж отделните щати и различни компании започват да се надпреварват да го канят на работа, защото покрай него и те стават известни и си правят реклама.
В средата на 2009 година той получава оферти от различни издателства да редактира малко това, което е публикувал на сайта си и да го издаде като книга. Предлагат му шестцифрени суми. Очертава се след това да се заснеме игрален филм по книгата му. Ето накратко историята на човек, който не се е отчаял, а е повярвал в себе си и е разбрал, че никой не може да му помогне, ако сам не си помогне.

Виж целия текст в е-вестник

1 коментара:

Unknown каза...

"Човек се интересува много от политика и от други глупости" - този човек чува ли се какви ги говори? Политиката НЕ Е глупост, от нея зависят съдбите на всички ни. Това, което той описва, е спасяване поединично и действа пири малцина. Другите какво - да гният в кофите ли? Познавам достатъчно работоспособни хора, които не чакат Бойко да им налива в касичката и никога никого не са чакали за нищо, ами са запретвали ръкави и сами са си градили живота, а сега са безработни, разпращат купища CV-та, ходят по интервюта - и нищо.
Интересно ми е г-н Райков какво предлага да яде човек, докато се "опитва да прави пари по различни начини". Междувременно какво да яде, докато още не ги е направил тези пари?