page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: Хорхе Букай в България
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: Хорхе Букай в България

21.5.10

Световноизвестният писател Хорхе Букай пристига в България на 7 юни 2010 г. Авторът ще остане в страната ни до 13 юни и ще се срещне с хилядите си почитатели в София, Пловдив и Стара Загора. Повод за посещението му са премиерите на романа „Да се обичаме с отворени очи”, които ще се състоят в София,Пловдив и Стара Загора. Хорхе Букай ще е специален гост и на литературния фестивал „Пловдив чете”, който ще се проведе от 9 до 13 юни.
„Да се обичаме с отворени очи“ е определяна от почитателите на Хорхе Букай по света като една от най-хубавите му книги. Чрез нея читателят достига по един изключително приятен и достъпен начин до дълбоки прозрения за смисъла на живота и любовта и за истинското лице на човешките взаимоотношения. Основни са темите за човешкия контакт, влюбването, компромисите, споровете, сексуалността, идентичността, недоразуменията. Книгата, написана в съавторство с колежката му психотерапевт Силвия Салинас, има огромен успех в цял свят и се превръща в тотален хит. В Аржентина тя бележи рекорд, задържайки се 76 последователни седмици в списъка на бестселърите.

В този наистина оригинален и завладяващ роман сюжетът е само повод да се изследва човешката психика и душа, да бъде разкрит вътрешният свят на героите. Основна сюжетна линия е контрапунктът между живота на Роберто и имейлите на Лаура, чрез който авторите много оригинално и разбираемо представят своите теории за отношенията в една двойка. Да се пише за терапията на двойката е предизвикателство, с което малцина са се справяли успешно. С тази книга Хорхе Букай и Силвия Салинас показват не само че познават темата, но и че имат опита и способността да помагат успешно на двойките в криза, които искат да разрешат проблема си. При това те го правят професионално и с истинско разбиране.

Постигането на истинската среща между двама души, които някога са се срещнали и обикнали, но които започват да се дистанцират, защото не са способни да понесат – и още по-малко да преодолеят – своите ограничения, изисква нещо повече от техника: това е истинско изкуство да се вглеждаме в ставащото тук и сега. Подходът на авторите към тази толкова сложна тема е просто гениален. Книгата ни помага да видим в огледалото своето собствено отражение – достойно за обич и истинско. Не съвършено, а истинско. Именно в любовта преодоляваме егото си. Един от често срещаните проблеми в отношенията между хората е, че когато нещо не функционира, неизменно сме склонни да търсим отговорността извън себе си.

Букай твърди, че трудностите са неразделна част от човешките отношения и по-конкретно – от пътя към любовта. Въпреки това, хората непрестанно търсят някакво идеално положение, като пропускат факта, че няма как да бъде изградена близост без конфликти. Ето защо, за да прекратим омагьосания кръг, в който прибавяме страдание към страданието, най-доброто, което можем да направим, е да оставим настрана фантазията за идеалния партньор. Няма връзка без конфликти, в която ще сме постоянно влюбени. Истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е.

Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им.
Очакват двойката да запълни празнотата в тях.
Каква ужасна грешка!
Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал.
А после? После може би ще потърся нов, и нов, и нов… Или ще реша да прекарам живота си, оплаквайки се от съдбата.
Ето защо, настъпят ли трудности в отношенията, първо трябва да осъзнаем, че те са неделима част от пътя към любовта. Разрешението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.
Това е истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещата. Или по-скоро срещите.

Аз с теб.
Ти с мен.
Аз със себе си.
Ти със себе си.
Ние със света.