page contents Книжен ъгъл: "Унискорп" представя: "Заекът на Гала" от Светлана Дичева
Предоставено от Blogger.

"Унискорп" представя: "Заекът на Гала" от Светлана Дичева

30.5.10


Коя е Гала и  за какъв заек става въпрос във вълнуващата история „Заекът на Гала”? Някога съпругата на Салавдор Дали сервирала дългоухия домашен любимец за вечеря. Когато обичаш някого, трябва да го консумираш изцяло - оправдава Гала кървавото жертвоприношение. Има ли някой, който да не е похапвал от „заека на Гала”? – се пита героинята от романа Ана. Тя фантазира на воля не само за живота на известната екстравагантна двойка, но разказва фрагментарно истории за самата себе си, бившия си съпруг музикант, най-близката си приятелка и дъщеря си. Версиите й за преживяното са субективни, а задъханите кратки истории в рамките на голямата звучат съблазнително, защото са набъбнали от емоции.
Понякога тя така се отдава на фантазиите си, че започва да ги възприема и разказва като реалност. Съблазняването е толкова силно, че психоаналитичката, която трябва да намери лечение за страданията на Ана, попада в нейния капан, отхвърля всички теории за лечение на необузданата й фантазия и свенливо предлага приятелство на сладкодумната разказвачка (или лъжкиня?). 

„Заекът на Гала” е пъстра мозайка от семейни драми, лични преживявания, социални изкривявания, щастливи мигове, сълзи, недоразумения, компромиси, премълчавания, душевни терзания, упреци... Авторката успява да накара читателя да погледне вътре в себе си, да се свърже със емоциите си и да помисли за най-близките хора и най-важните неща не само с разума, а преди всичко със сърце и душа.


Светлана  Дичева е известна журналистка от програма „Хоризонт” на Националното радио. Води предаването за култура и литература „Графити по въздуха” и съботното радиошоу „Закуска на тревата”. С първата си книга с разкази „Балканският пророк” печели наградата на фондация „Българка” за най-добра книга от жена авторка за 2000 година. Романът й „Мона и Магелан” (2005) печели субсидия от Министерството на културата по програмата за подпомагане на българската книга и е издаден в Сърбия, а следващият „Лабиринт за романтични минотаври” (2009) печели една от двете специални награди в конкурса по международния проект „Митове” на шотландското издателство „Канонгейт”.