page contents Книжен ъгъл: Премиера на "Президент на РъБъ"
Предоставено от Blogger.

Премиера на "Президент на РъБъ"

3.6.10

„Да имаме повече чуваемост”, пожела журналистът Иво Инджев на премиерата на новата си книга „Президент на РъБъ“, която издателство „Ентусиаст“ организира вчера  в „Синият лъв“. Словото му беше възпрепятствано отново, но този път поради техническа неизправност на микрофона.


В крайна сметка не стана ясно дали наистина имаше  проблем с микрофона или въпреки  мощността си, тонколоните бяха заглушени от стотиците почитатели на Иво Инджев, които, преизпълнили градината на заведението, се извиваха на огромна опашка през улицата, за да закупят книгата „Президент на РъБъ“ и да получат автограф от автора.  Но нито тези обстоятелства, нито поройният дъжд попречиха на почитателите му да присъстват на премиерата. Сред гостите бяха и Соломон Паси, Асен Агов, Левон Хампарцумян, Огнян Стефанов, Йордан Соколов, Кирил Маричков, Евгений Михайлов, Иван Григоров.

„Просто искам  да ви благодаря, а за това не ми е нужен микрофон“, сподели Иво Инджев и се извини на всички присъстващи, че книгите са предварително подпечатани с неговия почерк, за да не губят търпение желащите автограф. И въпреки това пред БЕСЕДКАТА се струпа тълпа, която желаеше да получи персонално послание от журналиста.


"Книгата „Президент на РъБъ” не е плод на бунт срещу собственото ми минало“, поясни авторът. „Президентът сам ме провокира да напиша тази книга. Аз нямах намерение да го правя. Георги Първанов е главният ми (анти)герой, но не е главната тема в книгата”, сподели още Иво Инджев.

Специално за всички присъстващи той разясни  „естетиката на фонетиката” при  избора на заглавие, както и защо се подписва с нарицателното, с което го характеризира самият Георги Първанов - „Безобидния”. В стремежа си да нарича нещата с истинските им имена се появява заглавието „Президент на РъБъ”, което много медии отразиха предпремиерно буквално като „Президент на ръба”, защото всеки българин би произнесъл съкращението РБ (Република България) като РъБъ.

Изборът на дата за премиерата също не е случаен. На 2 юни 2010 г. се навършват 134 години от смъртта на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев. В този дух, Иво Инджев разкри още пред гостите, че за неговото лично въстание ще стане дума другаде и по друг начин, и остави почитателите си в очакване.

Поради  силния читателски интерес към книгата  „Президент на РъБъ“, издателство  „Ентусиаст“ обмисля организиране на срещи с автора и в други градове от страната.