page contents Книжен ъгъл: Джейн Костело: Радвам се, че книгите ми карат хората да се смеят на глас.
Предоставено от Blogger.

Джейн Костело: Радвам се, че книгите ми карат хората да се смеят на глас.

12.7.10

"Хермес" представя нова звезда на чиклита

Преди да стане писателка, Джейн Уолстънхолм (Джейн Костело е псевдоним, измислен от агента й) е работила като редактор във вестниците Ливърпул Еко и Дейли Мейл. На 28 години е назначена за главен редактор на Ливърпул Дейли Поуст, което я прави най-младата жена, заемала тази длъжност в голям ежедневник във Великобритания.

Докато е в майчинство с първото си дете, Джейн решава, че е настъпил моментът да осъществи мечтата си да напише книга. Тя постига успех още с първия си роман – „Шаферки” (ИК "Хермес"), който влиза в бестселъровите класации във Великобритания и е номиниран за няколко награди. Идеята за сюжета й хрумва на сватбената церемония на една от приятелките й. Тогава тя осъзнава, че сватбите дават богат материал за истории за любов и приятелство.

Следващият роман на Джейн Костело – „Почти женени”, достига още по-високи продажби и за него авторката печели престижния приз „Най-добра романтична комедия” през 2010 г., присъден й от Асоциацията на романтичните писателки. Тя получи отличието на тържествената церемония по случай 50-ия юбилей на Асоциацията. Младата писателка е много горда с тази награда, защото победителят се излъчва след гласуване, проведено не само сред читатели, но и сред най-изтъкнатите писателки на дамски четива.

Третият роман на Джейн Костело излезе преди няколко месеца и веднага попадна в челната десетка на най-продаваните книги във Великобритания. Макар и все още млада писателка, Джейн Костело е на път да се нареди до големите имена в жанра на дамските четива. Книгите й се издават в 11 страни, всяко следващо заглавие печели нови верни почитатели на авторката, които определят романите й като комбинация между стила и остроумието на Софи Кинсела и романтиката на Сесилия Ахърн.

Блиц интервю с Джейн Костело

Опиши живота си със седем думи.

Забавен, интересен, удовлетворяващ, пълен с изненади и изключително изтощителен.

Какъв е девизът ти?

Бъди спокойна и продължавай напред.

Опиши романтиката.

Да си на Малдивите с голям коктейл в ръка.

Кое е най-романтичното нещо, което са ти казвали?

Четиригодишният ми син ми каза, че ме обича толкова много, че иска да живее с мен, докато стане на 100 години.

От какво се страхуваш?

Най-много се страхувам да не се случи нещо лошо на децата ми.

Какъв талант искаш да притежаваш?

Да свиря на пиано.

Кой е най-големият ти недостатък?

Ужасно нетърпелива съм.

А най-хубавото ти качество?

Постоянно се опитвам да бъда по-добър човек.

Кое е най-голямото ти постижение?

Книгите ми. Невероятно горда съм, че съм писателка – нещо, за което мечтая от дълго време.

На какво искаш да научиш децата си?

Никога да не се предават.

Кои три качества са най-важни за теб?

Добри маниери, чувство за хумор и състрадание.

Какво те дразни най-много?

Грубостта.

Кои са любимите ти писатели?
Джейн Остин, Умберто Еко, Стефани Майър, Одри Нифнегър.

Кой е любимият ти литературен герой?
Хийтклиф от „Брулени хълмове”.

Кои са петте ти любими книги?

„Брулени хълмове” от Емили Бронте, „Крадецът на книги” от Маркъс Зюсак, „Малкият остров” от Одри Леви, „Не знам как го прави тя” от Алисън Пиърсън и „Ребека” от Дафни дю Морие.

Кои книги препрочиташ?

Нямам навика да препрочитам.

Какво обикновено ти казват читателите?

Че книгите ми са ги накарали да се смеят на глас. Много се радвам да го чуя.

За книгата

Четири сватби. Три бивши гаджета. Две опасни тайни. И един страхотен мъж.
Иви Харт напрегнато се подготвя да изпълни задълженията си на шаферка на сватбата на една от най-добрите й приятелки. В обичайната за такива моменти суматоха Иви зърва измежду гостите много привлекателен мъж. По-късно тя има възможността да опознае Джак, който успява да я впечатли не само с атрактивна външност, но и с приятното чувство за хумор и висок интелект. Ентусиазмът й е охладен, когато разбира, че той придружава на сватбата красивата и подла Валентина.

Все пак Джак показва, че е сериозно заинтригуван от Иви, но нещата между тях не потръгват гладко. Бившите гаджета на журналистката постоянно се появяват в най-неподходящите моменти, а самата тя непрекъснато изпада в глупави ситуации. А когато Джак не изпълнява обещанието си да се обади, младата жена изпада в отчаяние. Нима Иви вечно ще изпълнява ролята на шаферката и никога на булката?