page contents Книжен ъгъл: Ранените думи на Камила Шамзи
Предоставено от Blogger.

Ранените думи на Камила Шамзи

11.8.10

"Ера" представя: Поетична мелодия за силата на думите, магнетичен разказ за любовта и прошката...

Упорита млада жена търси вечно бягащите й отговори за миналото, а турбулентният Карачи е платно на житейската й драма...

Преди 14 години Самина – ослепителна красавица и безстрашна активистка, излиза от дома си и изчезва безследно. Две години преди това любимият й, известен като Поета, е пребит до смърт от правителствени главорези заради опасното си слово. В наши дни дъщеря й Асмани все още се измъчва от товара на миналото и таи въпроси за съдбата на майка си.

Неомъжената и високообразована млада жена започва работа в телевизията. Така Асмани се запознава с продуцента Ед, син на най-близката довереница на майка й – оттеглилата се пакистанска актриса Шехназ, която подготвя завръщането си на екрана...

Постепенно Асмани се сближава с Ед и майка му. Скоро след това пристига зашифровано писмо. Съобщението е написано на код, измислен от Поета и Самина, и е доказателство, че двамата са живи. Асмани се хваща за искрицата надежда.
И колкото повече се доближава до истината, толкова по-силна става връзката й с Ед – единствения, който разбира дълбоката болка и силната любов, които я поддържат жива...

Суфистката идея, че „адът е отсъствието на Любимия, ни повече, ни по-малко”, лежи в сърцето на амбициозния роман на Камила Шамзи. „Ранени думи” майсторски съчетава политическите интриги и семейните взаимоотношения. А Шамзи е разказвач, който умее да изгражда мостове между различните култури със забележителна дълбочина благодарение на поетичния си стил и изострената си чувствителност.

В този роман ще открием един от най-красивите образи в съвременната литература. С фина емоционалност писателката изобразява борбата на Асмани да преодолее изчезването на майка си и опита й да разбере защо Самина я е изоставяла толкова често в детството й. Остатъците от семейство – баща, мащеха и полусестра – не могат да излекуват самотното й страдание. Огорчената Асмани е беззащитна в позицията си на дъщеря на известна жена, разкъсвана между нуждата от майка и вярата в каузата й. Трудността да споделиш родителя си с останалия свят и дилемата на жените дали да предпочетат децата си пред необходимостта да преследват собствените си цели са подсилени и от паралелната история на Шехназ, която изоставя кариерата си заради своенравния си син.

Може ли Асмани да избяга от дългата сянка на майка си, за да намери собствената си индивидуалност? Каква част от личността на Самина е реалност и каква е плод на собственото й въображение? Ще се помири ли със спомените? Това са сериозните въпроси, на които Камила Шамзи търси отговор.

Първоначално писателката възнамерява действието в четвъртия й роман да се развива в Лондон, но британската столица някак си стои безлично и тромаво на фона на драматичния сюжет. А Карачи е изпълнен с чувственост и усещане за автентизъм. Чрез героите на Шамзи ние ставаме част от пакистанския град: град на улично насилие, евтино вино, недостиг на вода, улици, пълни с кучета, страстни разговори и острия мирис на морския бриз.

С типичния си замах и проникновеност Камила Шамзи ни кани на шеметно и болезнено пътешествие из последните десетилетия от бурната пакистанска история. Магнетичният й разказ е поетична мелодия за силата на словото, интимна история за разрушената връзка между майка и дъщеря, красиво размишление за любовта и прошката. Роман, в който думите наистина са живи...

За авторката:

Камила Шамзи е автор с неимоверна амбиция и сила на въображението. Тя е родена през 1973 г. в Карачи. Завършила е висшето си образование в САЩ. Зад гърба си Камила има пет романа. Тя е носител на няколко награди за литература, а всички нейни произведения са номинирани за престижни призове.  Последният й роман „Изпепелени сенки” е избран сред шестте финалиста на най-популярното литературно отличие, връчвано на жени писателки – наградата „Ориндж”.
Камила Шамзи е чест гост на Би Би Си, пише за в. „Гардиън”. Живее в Лондон и Карачи.