page contents Книжен ъгъл: "Живот на върха" - от "Ентусиаст"
Предоставено от Blogger.

"Живот на върха" - от "Ентусиаст"

12.8.10

Ню Йорк, Манхатън,  XIX в. - във висшето общество вместо „Шанел“ и „Гучи“ са на почит не по-малко ефектните пищни бални рокли. Свят на охолство и лъжи, където външният вид е по-важен от всичко, а прекрачването на социалните норми означава да бъдеш отритнат и забравен. Там ни пренася четирилогията „Живот на върха“ с автор Ана Годбърсън. В средата на август излиза първата книга от поредицата – „Лукс“. Следват „Клюки“ (през октомври), „Завист“ и „Величие“.

Главните героини на поредицата са сестрите Елизабет и Даяна Холанд, които произхождат от едно от най-състоятелните семейства в Манхатан. Скоро обаче момичета откриват, че семейното богатство всъщност се е стопило и се налага да вземат някои отчаяни мерки, за да запазят мястото си сред висшето общество. Тези момичета водят опасен и скандален живот, а вълнуващото пътешествие в годините на невинността е всичко друго, но не и невинно.

Въпреки че могат да се определят като развлекателно и забавно четиво, романите от серията „Живот на върха“ засягат много важна и сериозна тема – мястото на жената в обществото по онова време, липсата й на избор, браковете за пари и обществено положение вместо по любов, дългът към семейството, който оставя на заден план собствените желания и копнежи.

Освен с интригуващ сюжет, книгите от четирилогията „Живот на върха“ се отличават и с исторически достоверно предаване на епохата. Авторката Ана Годбърсън признава, че зад романите й стои задълбочено проучване, което се основа на няколко великолепни истории за богата Америка от края на XIX и началото на XX в., на които е попаднала, както и на информацията от светските колонки в списания и вестници и на книгите за етикет и маниери от онова време.

Още в първата книга от поредицата „Лукс“ читателите ще се запознаят с главната героиня Елизабет, която трябва да избира между дълга към семейството и истинската любов. Момичето, чийто бляскав живот пълни клюкарските колонки на вестниците, и което внезапно изчезва, погълнато от ледените води на Ийст Ривър. Цял Ню Йорк скърби за прелестната девойка. Едни се чудят дали животът по върховете не е изисквал твърде много от нея, или пък някой е имал интерес най-известната дъщеря в Манхатън просто да бъде заличена.

Тъмни тайни, задкулисни игри, интриги и романтика, на фона на луксозни домове и бляскави тоалети. Богатство, прекрасни бижута, красиви момичета, които танцуват до зори. Неустоими мъже с чаровни усмивки и опасни намерения. Лъжи и скандални разкрития. Това е Манхатън през 1899 г.

За Ана Годбърсън

Ана Годбърсън е родена в Бъркли, Калифорния. Завършила е колежа „Барнард“. Живее в Ню Йорк със съпруга си. Повече информация за нея, както и за книгите от поредицата „Живот на върха“, може да научите на www.theluxebooks.com.