page contents Книжен ъгъл: „FaceБуки“ – модерен градски фолклор от глобалната социална мрежа
Предоставено от Blogger.

„FaceБуки“ – модерен градски фолклор от глобалната социална мрежа

12.10.10


„Ентусиаст“ издава новата книга на Любен Дилов-син

На 14 октомври, четвъртък, излиза книгата „FaceБуки“ на една от най-популярни медийни личности у нас – Любен Дилов-син, от издателство „Ентусиаст“. Като истински колекционер и провокатор на настроения, в книгата си „FaceБуки“ Дилов събира постинги и реплики от глобалната социална мрежа. „Сюжетът“ се развива в рамките на една календарна година на личната му страница във Facebook. Така от една обикновена „стена“ за съобщения, Luben Dilov-junior се превръща в любимо място за над 15 000 абоната с 40 000 уникални посещения дневно, което провокира Любен Дилов-син да издаде своя фейсбук дневник – книгата  „FaceБуки“. Самият той я определя като модерен градски фолклор в следствие на новите средства за общуване, но сведен до българската действителност.

„Не знам какво се е получило от проекта, без коментарите и отговорите под постингите. Реших да не ги включвам, защото няма как да попитам всички посетители на страницата ми дали са съгласни и техните мисли да се появят в книгата. Знам само, че в момента хилядите прочитания всеки ден на тези текстове ги превръщат в нещо, което не съм сигурен, че е мое“, споделя Любен Дилов-син за книгата си „FaceБуки“. Интересен е и изборът на заглавие „Азъ, FaceБуки, Веди, Глаголи, Добро, Есть”, което носи имената и знаците на първите шест букви от глаголицата в нейния объл вариант, преплетени със символа на новите комуникационни средства за общуване в лицето на глобалната социална мрежа Facebook.

Вицове, графити, статии, коментари и всякакви забавни щуротии са миксирани по уникален начин в книгата, като най-интересното е, че тя ще се „ъпдейтва“ до последно – последната публикация в нея ще бъде от дата 14 октомври, когато книгата „FaceБуки“ ще е вече факт. Тя ще излезе в два варианта – с твърда и мека подвързия, като освен нестандартните публикации на Любен Диов-син от страницата му в социалната мрежа и много анонимни коментари от читатели, са поместени и негови черно-бели фотографии от специално направена за книгата фотосесия на Венета Тилева.

Официалната премиера на „FaceБуки“е на 14 октомври в клуб „Ялта“, а точно седмица след премиерата на книгата „FaceБуки“ - в столичния клуб Библиотеката като възраждане на неформалния литературен клуб SPIRT & SPIRIT.