page contents Книжен ъгъл: Шест тома "Български народни приказки" - за първи път след Ангел Каралийчев
Предоставено от Blogger.

Шест тома "Български народни приказки" - за първи път след Ангел Каралийчев

3.12.10

Лозинка Йорданова
Известната българска фолклористка Лозинка Йорданова изучава, събира и разработва писменото и устното културно наследство на нашия народ - песни, приказки, обичаи, повече от 40 години. Плод на нейните проучвания са редица научни трудове. Едновременно с научната си дейност авторката работи и с деца, като им предава умотворенията, мъдростта и обичаите на народа ни.             

Преди пет години Лозинка Йорданова започва мащабна разработка на българските приказки, предназначена за децата, каквато в историята на нашата литература е направил само Ангел Каралийчев преди повече от 60 години.
Въз основа на стари сборници - уникални издания, на балади и на собствени открития от проучвания в различни етнографски райони, авторката претворява за децата приказките в цялото им жанрово многообразие - царски, юнашки, демонични, битови, за животни и хумористични.

Така на пазара излизат - с марката на издателствата "ЕМАС" и "ГЛОБУС" - следните томове:

"Български народни приказки за царе и царици, за царски синове и царкини"
"Български народни приказки за русалки и самодиви, за караконджули и таласъми"
"Български народни приказки за змейове и хали, за юнаци и техните юначни дела"
"Български народни приказки за моми и момци, за невести и свекърви"
"Български народни приказки за Кумчо Вълчо и Кума Лиса, за Ежко Бежко и за още земни твари" 

Последната - "Български народни приказки за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, за умници и дяволици",  излиза на книжния пазар с над 70 приказки, посветени на хумора.         

Съчетаваща по неповторим начин познанията и задълбочеността на учения с разбирането за детската душевност и с разказваческа дарба, Лозинка Йорданова създава за българските деца уникална поредица, съдържаща десетки неизвестни досега на читателската ни публика народни приказки.

1 коментара:

nana каза...

Добра идея да се направи подобна съпоставка, както и да има възможности читателите да се докоснат до нови творби, които ще бъдат дълго помнени.На всички е известно че в съзнанието на децата остават приказките които са разказвани в детските години