page contents Книжен ъгъл: Топ 10 на най-продаваните френски автори за 2010 г.
Предоставено от Blogger.

Топ 10 на най-продаваните френски автори за 2010 г.

14.1.11


Вестник "Фигаро" публикува традиционната си класация на най-продаваните френски автори във Франция. В нея се вземат предвид продажбите на всички заглавия от даден автор, които в момента са на пазара.

На първо място категорично застава Марк Леви с продажби за 19 млн. евро. Всичките му десет романа, публикувани за единадесет години, все още са на пазара. От последния "Крадецът на сенки", излязъл през юни 2010, са продадени 500 000 екземпляра.

У нас "Унискорп" е представил 6 заглавия на Марк Леви и подготвя следващите. През февруари ще излезе новият роман от Марк Леви "Всички онези неща, които не сме си казали". Превеждат се и романите му "Първата нощ" и "Последният ден".

На второ място е Катрин Панкол (трета през 2009 г.), която през декември гостува у нас с "Жълтите очи на крокодилите" ("Колибри"). Очакват се и следващите - "Бавният танц на костенурките" и "Катеричките в Сентрал парк са тъжни в понеделник" - бестселърът на тази година.

На трето място е младият Гийом Мюсо с 400 000 продадени екземпляра от новия му роман "Момичето от хартия" и 750 000 от джобните издания на предишните му заглавия. У нас два романа на Мюсо са издадени от "Изток-Запад".

На четвърто място отново е Ана Гавалда с 815 000 продадени екземпляра от предишни заглавия, без нова книга през 2010 г. У нас 3 романа са представени от "Унискорп", а на 18 януари излиза новият й роман "Един подарен ден". През март на книжния пазар ще бъде и романът й "Утешителна игра".

На пето място директно влиза в класацията Татяна дьо Росне с романа "Тя се казваше Сара" и други издания. Не е превеждана у нас.

На шесто място е Ерик-Еманюел Шмит с две нови книги - "Концерт в памет на един ангел" и "Като си помисля, че Бетовен е мъртъв, а толкова кретени са живи". У нас е представен с 10 заглавия от "Леге Артис".

На седмо място е лауреатът на "Гонкур" Мишел Уелбек с наградения "Картата и територията", излязъл през септември 2010 г., и предишните си заглавия. У нас през 2010 г. излезе трето негово заглавие - "Елементарните частици", пак от "Факел експрес".

На осмо място е Фред Варгас, кримикралицата, която не е публикувала нова книга след "Едно незнайно място" през 2008 г. - издадена у нас от "Колибри", както и още 4 романа.

На девето място е младият автор на трилъри в американски стил Максим Чатам с трилогията "Друг свят". У нас дебютът му "Душата на длото" е издаден от "Колибри" преди две години.

На десето място е Амели Нотомб с две книги през годината. У нас 9 заглавия на Нотомб са издадени от "Колибри", най-новото е "Кралска воля".

1 коментара:

nana каза...

Ще прекъсна писането, -батерията....