page contents Книжен ъгъл: Премиера на "Персей": "Не бой се и ела" - любовите на Яворов
Предоставено от Blogger.

Премиера на "Персей": "Не бой се и ела" - любовите на Яворов

5.2.11

На 9.09.2011 г. (сряда) от 17 ч. в дома на Пенчо Славейков (ул. „Раковска” 138, ет. 1) около масата, където се е събирал кръгът „Мисъл”, ще застане екипът, създал новата книга „Не бой се и ела” (издание на „Персей”), разказваща историята на гениалния български поет Яворов и фаталните жени в неговия живот – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова.
От сейфа на Националния литературен музей ще бъдат извадени и показани на гостите медальон с кичур от косата на Мина, който е носил Яворов, хербаризираните теменужки, които й е подарил, оригинални писма и автограф за Дора Габе, писма на Лора и други изключителни експонати, напоени с история и чувства.

Нона Йотова, страстен почитател на Яворовата лирика, ще представи вълнуващи шедьоври на поета и ще сподели една тайна с ореол на мистичност, свързана с детството й и Яворов. Книгата ще бъде представена от Катя Зографова и Пламен Тотев. Премиерата е отворена за всички, изкушени от вечните шедьоври на българската лирика и магнетичната личност на Яворов.

Чрез писма и стихове поетът и неговите любими сами разказват историята на своите чувства. Някои от документалните материали се публикуват за пръв път. Новото е, че в книгата намира равностойно място романът на Яворов с Дора Габе, дълго премълчаван и оставал неизвестен на широката публика у нас по едни или други причини. Любопитен акцент в дела, посветен на любовта с Мина, е скандалът с цитат от нейно писмо, поставен като мото на цикъл стихове, публикувани от Яворов в сп. „Мисъл”.

В раздела, разказващ за най-фаталната Яворова любов, читателят може да опознае различни страни от изключителния характер на Лора, както и да се възхити на творческия й талант, излял се в най-големите шедьоври на българската епистоларна традиция.

Виж тук предговора на Петър Величков