page contents Книжен ъгъл: „Време за жени” – лекарство срещу грешки
Предоставено от Blogger.

„Време за жени” – лекарство срещу грешки

26.3.11

Издателство „Милениум” представя дългоочаквания руски роман „Време за жени”, който е носител на престижната награда „Руски Букър” и е обявен от критиката за най-добрата руска книга на 2009 г.

Авторката, петербургчанката Елена Чижова, проследява съдбите на няколко поколения жени, принудени или избрали да живеят сами и сами да отглеждат децата си. Завръзката донякъде е иронична перифраза на легендарния „Москва не вярва на сълзи” за прелъстената от градски хубавец наивна девойка.
Книгата на Чижова предлага невероятната смес от притчи, кулинария, бабини мъдрости, спомени и носталгия, поднесени ненатрапчиво и благо, с фина усмивка и леко бодване в сърцето.
„Когато пишех този роман, ме ръководеше мисълта, че най-важното за един народ, е историческата памет. Ако тя липсва, нацията се обезличава. Новите поколения бързат да посегнат към модите от Изтока или от Запада. И забравят онова, на което са ги учили майките и бабите им.”, споделя авторката.

Майсторският похват на Чижова да говори с езика на жените, с потока на мислите им, с различните женски гледни точки за едни и същи събития, безспорно ще допадне на нежната половина от читателите, а на мъжете ще предостави достатъчно познания за женската психика и емоции.

„Надявам се книгата ми да даде на читателите ми безпогрешно лекарство срещу грешки”, откровеничи авторката и допълва: „Най-важното е да не губим връзката с корените си”.

Елена Чижова е родена през 1957-а в Санкт-Петербург. Автор е на шест романа, четири от които са носители на големи национални награди. Работи като преводач, литературен критик, рецензент и есеист на свободна практика. В момента е председател на руския ПЕН-клуб.