page contents Книжен ъгъл: ProBook представя: "Книга за Гробището" и Нийл Геймън
Предоставено от Blogger.

ProBook представя: "Книга за Гробището" и Нийл Геймън

17.3.11

Никой Оуенс, познат на приятелите си като Ник, е абсолютно нормално момче. Е, щеше да е абсолютно нормален, ако не живееше в изоставено гробище, където е отгледан и образован от призраци. И с един единствен настойник, който не принадлежи нито на света на мъртвите, нито на света на живите. Животът сред гробището е изпълнен с приключения и опасности за Ник. Негови приятели са една вещица, призраци и други мистериозни същества. Дебнат го таласъми край гроба-порта, за да го отвлекат в тяхното обиталище, а в древна гробница е скрита страховитата Гибел...


Но светът на живите е мястото, което крие най-голямата опасност за момчето - Някойси Джак и мистериозното му братство са там... все още търсещи Ник неуморно. „Книга за Гробището” е една прекрасна история за безграничната любов и приятелството, за живота и порастването. Всичко това се случва в едно от най-невероятните и странни места за подобен род неща - Гробището.

Книгата започва със страховита сцена – цяло семейство е прободено до смърт от „човек, на име Джак”, но най-малкият член, едва проходило бебе, успява да избяга. Съвсем скоро момченцето се оказва в близкото гробище, където духовете, които го обитават, решават да го осиновят, за да го предпазят и му позволяват да живее в техния свят. Детето, Никой Оуенс, е наречено така, защото „приличал единствено на себе си и на никого другиго”.

Геймън, вдъхновен от „Книга за джунглата” на Киплинг, описва как детето броди между надгробните камъни, като задава многобройни въпроси и се натъква на тайните както от света на живите, така и от този на мъртвите. Всеки път, щом то се отдалечи от обичайната си игра сред надгробните камъни, се натъква на нови опасности и разбира до къде се простират възможностите и силите му и усвоява нови умения, от които се нуждае, за да оцелее, както в пределите на гробището, така и в огромния свят отвъд.

За автора

Нийл Геймън е роден в Порчестър, Великобритания през 1960 г. Журналист и писател на свободна практика, решава да се пробва в комикс-книгите. Някои от работите му се появяват като публикации в Time Out, The Sunday Times, Punch и The Observer. Първата му проява, свързана с комиксите е графичната поредица за възрастни The Sandman. Това е най-известната му история с която печели всяка значима награда в в областта, включително 9-атата комикс награда на името на Уил Айснър, наградата Харви, а през 1991 г. и световната награда за най-добра кратка фентъзи история, като по този начин тя се превръща в първия комикс, печелил някога литературна награда.

Геймън пише както за деца, така и за възрастни. Включен е в Речника за литературни биографии, като един от десетте най-велики живи пост-модерни писатели. Нийл Геймън е плодотворен създател на прозаични и поетични творби, филми, журналистически материали, комикси, текстове на песни и драматургия. Написал е не една книга, опрелена от в. New York Times за бестселър. Получил е наградите Хюго, Небюла, Брам Стокер, SFX и Локус. Работи също така и за подкрепа на правата според Първата поправка, получил е наградата Защитник на свободата през 1997 г. от Фонда за официална юридическа защита на комиксите.

Днес Нийл живее близо до Минеаполис, Минесота. Навършил 40 години, но някак успява да изглежда така, сякаш има нужда от подстригване. Когато през 2009 г. Американската библиотечна асоциация награждава книгата на Нийл Геймън, The Graveyard Book, с наградата Джон Нюбъри, сюжетът е описан като „възхитителен микс на убийство с фантазия, хумор и човешки копнеж”.

Сред наградите, с които са отличени неговите творби са: 3 награди Хюго, 2 медала Нюбъри, 1 награда World Fantasy Award, 4 награди Bram Stoker Awards, 9 награди Locus Awards, 1 една награда British Fantasy Award, 2 награди British SF Awards, 4 награди Geffens, 1 награда International Horror Guild Award, 2 награди Mythopoeic Awards, като броят им продължава да расте. Познат е на българския читател с “Добри поличби” (в съавторство с Тери Пратчет), “Никога, никъде, никой”, бестселъра на Ню Йорк Таймс “Коралайн”, „Американски богове“ и „Звезден прах“.