page contents Книжен ъгъл: Честит ни Световен ден на книгата и авторското право - 23 април!
Предоставено от Blogger.

Честит ни Световен ден на книгата и авторското право - 23 април!

23.4.11

Доц. д-р Милена Цветкова

Нека не забравяме, че идеята този празник да се отбелязва точно днес е на испанските книгоиздатели и книготърговци - датата да съвпада със старинния празник на св. Хорхе (Sant Jordi) в Каталуния - 23 април е La Diada de Sant Jordi (St George's Day или Гергьовден, 6 май по нов стил).

Празнуването на този ден се свързва с Фестивала на Розата, който води началото си от легендата за Saint George. Покровителят на Каталуня Св. Георги бил и странстващ рицар. Той влязъл в люта битка с дракон, за да спаси принцесата на Каталуния и да спечели сърцето й.

На мястото на битката, където се проляла кръвта на дракона, изникнал розов храст, от който героят откъснал най-красивата кървавочервена роза и я подарил на принцесата. Още през Средновековието в Барселона се празнува фестивала в чест на героизма и любовта.


През 1923 г. от празник за възхвала на любовта традиционният Фестивал на розата се превърнал в поетичен ден на книгата и розата - "Dia del llibre I de la rosa". В памет на Мигел де Сервантес, починал на 23.04.1616 г., книготърговците в Каталуния започват на този ден да подаряват роза на всеки, купил книга.

Но вековната традиция в чест на Sant Jordi все пак повелява друго – мъжете да поднасят на любимата си жена роза, а жените им отвръщат с книга.

Нека уважим традицията.

П. С. А постерът е СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК за всички нас от Антоанета Лязова, учителка по изобразително изкуство. През ноември 2010 г. Антоанета се дипломира във ФЖМК с магистърска теза за Комикса като медия.