page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: Животът може да е чудо
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: Животът може да е чудо

16.6.11

“Има два начина да изживеете живота си: като нещо обикновено или като чудо” (Алберт Айнщайн). Това е мотото на книгата “Животът може да е чудо”, за която читатели споделят, че действа като терапия: повдига духа, оправя настроението и вдъхновява да погледнем на живота като на чудно приключение.

„Животът може да е чудо“ е книга, която за първи път предлага психология за ежедневна употреба, поднесена в роман, написан от български автор, на ниво, неотстъпващо на много чужди бестселъри в същия жанр.


За авторката

Ивинела Самуилова е родена на 10.04.1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения: стопанско управление и администрация, журналистика, ПР, психология и други. Известно време работи като радиожурналист в родния си град, а  впоследствие се присъединява към екипа на “Идеал Стандарт България” АД – гр. Севлиево, където заема различни длъжности, последната от които e “връзки с обществеността”. През 2005 г. се премества в гр. София, където работи в сферата на маркетинга.

През 2007 г. Ивинела учредява фондация “Кларитас”, чиято основна дейност в момента е свързана със съхраняване и популяризиране на българския музикален фолклор. В етап на разработване са програми, ориентирани към подпомагане изграждането на хуманни качества у младите хора, както и програми, насочени към подобряване на различни аспекти от живота на жените, с особено внимание към самотните майки. Подкрепата и солидарността си към духовните потребности на съвременната жена Ивинела често изразява в онлайн изданието за жената ТЯ. Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.

“Надявам се, че тази книга наистина ще ви допадне и ще ви подейства като терапия – в най-лошия случай като смехотерапия. Надявам се обаче, че в нея ще откриете много повече от няколко весели случки. Всъщност – надявам се, че ще разпознаете себе си, но по един по-различен начин, откривайки нови собствени ресурси, които досега не сте забелязали, че притежавате или че могат да ви влязат в употреба.

Именно това се случи с мен, когато срещнах Алексей Бъчев – по онова време психолог към Министерството на отбраната. Написах тази книга, защото исках да споделя с повече хора неговите необикновени уроци, които ми показаха как мога да живея, като че ли няма нищо случайно, като че ли всяко нещо е чудесно в същността си.

Но в действителност, тази книга не е за Алексей – тази книга е за всички “Ади-та” – за хората, които отказват да живеят живота си, като че ли е нещо обикновено, някакво безсмислено стечение на обстоятелства, а въпреки обстоятелствата продължават да търсят и да откриват чудото. Тази книга не предлага тайни, мега-тайни, алгоритми или някакви готови и общовалидни рецепти за щастие.

Тя по-скоро показва как можем да спрем хипнотичното следване на заучени модели в ежедневието си, как да възстановим личната си връзка със света и така да започнем да проявяваме в живота си – като интелигентни и уникални същества – не ограничения потенциал на Вселената, при това веднага, във всяка ситуация, всеки ден, за да можем да бъдем, да правим и да имаме това, от което се нуждаем.” (Ивинела Самуилова)

За книгата

Ако сте човек, който не се задоволява с общоприетото описание на действителността, който не се взема твърде на сериозно, който иска да изследва собствените си възможности, който упорства да живее с душата си, тази книга е за вас!

Ади от малка безрезервно вярва, че животът й ще е необикновен. Постепенно обаче, както се случва с всички нас, зацикля в рутината на ежедневието. Загубила връзка със себе си, Ади смята, че само ако открие Призванието си, ще успее да осмисли съществуването си. Тогава среща по-особения психолог Алексей, който й помага да погледне на себе си и на живота си под различен ъгъл. Ади осъзнава, че повлечена от своите страхове, вярвания и (пред)убеждения, е загубила истинската си самоличност.

Разказана по автентичен и затрогващ начин, историята на Ади за търсенето на Смисъла олицетворява живота на голяма част от хората днес – живот, ограничен от социума. Рамки, определящи вместо нас кое е реално и нереално, постижимо и непостижимо, приемливо и неприемливо. Необикновените уроци на Алексей, започнали с мъничко парче синьо сирене и огромна вилица, разкриват практически как можем да спрем хипнотичното следване на заучени модели в ежедневието си и да възстановим изначалната си връзка със света. Само така е възможно да превърнем обикновения си живот в необикновено преживяване.

  P.S. Когато четете тази книга, задължително включете чувството си за хумор.