page contents Книжен ъгъл: Обикновените герои на Ева Жоли разкриват корупция и афери в България и Европа
Предоставено от Blogger.

Обикновените герои на Ева Жоли разкриват корупция и афери в България и Европа

15.6.11

Ева Жоли
Действителните истории на обикновени граждани, адвокати, икономисти, полицаи, държавни служители и български журналисти, осмелили се да надигнат глас

„Обикновените герои” на Ева Жоли са обикновени мъже и жени, замесени в необикновени истории. Те са просто хора, които „искат спокоен живот” – по думите на един жестоко пребит български журналист, позволил си да каже публично някои истини. Френският магистрат Ева Жоли, прочула сe с безкомпромисната си борба срещу корупцията, водила едни от най-скандалните френски дела като това срещу петролния гигант Елф посвещава повече от 30 стр. от книгата си на България.
„На практика в България вече само журналистите вършат тази „работа” – да разкриват стремително растящата корупция, която дърпа надолу икономиката и изяжда ресурсите на най-бедната страна в Европейския съюз", пише тя.

У нас познават Ева Жоли като представителката в Европейския парламент, която подложи на кръстосан разпит Румяна Желева и показа несъстоятелността на нейната кандидатура за еврокомисар. „Когато преди повече от двайсет години отворих кутията на Пандора, каквато представляват финансовите „сделки”, животът ми се обърна с главата надолу.” споделя авторката в предговора на книгата си „Обикновени герои”, издавана у нас от издателство ФАМА.

Преди да стане евродепутат, Ева Жоли работи като разследващ магистрат във Франция в продължение на 11 години. Започва правната си кариера като прокурор в град Орлеан, а по-късно поема случаите на банкрут в Министерството на финансите на Франция. След като постъпва в магистратурата, Ева Жоли се занимава с дела, свързани с финансови престъпления. Едно от първите подобни дела е свързано с фалита на банката Креди Лионе, претърпяла огромни загуби поради лошо управление.

През последните години г-жа Жоли си създава име с най-безкомпромисните разследвания на корупция на най-високите нива на политическия и бизнес елит на Франция. Екипът на Жоли е разпитал повече от 100 бивши или настоящи членове на парламента и кметове, 6 бивши или настоящи лидери на политически партии и близо една четвърт от директорите на 30-те най-големи компании в страната.

Нейното име придобива особена известност през юни 1994 г., когато тя разпорежда полицията да влезе в парижкия офис на Бернар Тапи – бизнес магнат и министър по време на мандата на Франсоа Митеран, бивш президент на „Олимпик” (Марсилия), за да го отведе на разпит. За първи път в историята на Френската република бивш министър е разследван по такъв начин (по-късно Тапи е осъден на 6 месеца затвор по обвинение в измами).

През 2002 г. Жоли е назначена за специален съветник към Министерството на правосъдието и външните работи на Кралство Норвегия. Ева Жоли е инициатор на Парижката декларация, обявена на 19 юни 2003 г., в която се предлагат десет мерки за драстично намаляване на международната корупция в сферата на финансите. Възможен кандидат за президентските избори във Франция през 2012 от партията на „Екологична Европа”.

„Обикновени герои” на издателство ФАМА хвърля светлина върху престъпните връзки между капитализъм, мафия и престъпност. Върху корупционните практики, които прозират в дворците в Мали, сметищата на Неапол, строежите по крайбрежието на Испания, разрушенията при земетресенията в Турция, мизерията в богатата на петрол Африка, бизнесмените, обградени с бодигардове в България.

За да не губим всякаква надежда, Ева Жоли ни среща с хората, които се противопоставят на безконтролните и тайни финансови потоци. Заедно с Мария Малагардис, независима журналистка и дългогодишна кореспондентка на BBC за Южна Африка, Ева Жоли избира най-различни мъже и жени. Сред тях има журналисти, адвокати, икономисти, полицаи, държавни служители и обикновени граждани. За разлика от имената на политиците и обществените личности, замесени в разкритията им, техните имена не са известни. Те отразяват обратната страна на Европа, скритото лице на икономиката ни, опасните връзки на политическите ни лидери.

Споменаването на имена в България е опасно и най-често води до последствия за осмелилите се, а не за извършителите. Според Ева Жоли „човек не избира сам опасностите, но понякога животът се завърта сам така, че се ангажираме с цялата си личност – когато неприемливото стане непоносимо. Нужни са смелост и упорство. Нужно е най-вече доверие в човешката природа, непоклатима вяра в идеята, че едно общество може да върви напред, ако правилата са еднакви за всички”.

„Точно там е проблемът – тези написани черно на бяло имена, които без заобикалки разкриват как политици участват в злоупотреби. Единият от заплашилите я мъже й казват съвсем недвусмислено: „Има близки до някои партии хора, за които не може да се говори. Би трябвало да го знаеш...” А после споменава за киселина – също определено ясен намек. Вече има случай на полята с киселина и обезобразена журналистка. Защото била прекалено любопитна и пречела на нечии високопоставени интереси.”

„Пред думите предпочитам действителността. Обичам подробностите и установените със сетивата неща. Те разбулват цялото, така както в листото се съдържа цялото дърво. Корупцията се разпознава най-добре по ценните картини по стените на внезапно придобит апартамент. Открива се във фактури, скрити в кутии от обувки. Проличава си в дребни неща, като сейфовете в стаите на хотел „Роаял", същински палат в сърцето на Люксембург - всеки от тези сейфове може да побере куфар...”

„Светът всъщност е една малка планета и онова, което вършим отвъд националните си граници, най-накрая ще зарази и нас. Всичко е взаимно свързано - постоянното замърсяване на околната среда, неспирното разхищение на ресурсите и трайната бедност, незаконните парични потоци, местата, наречени „данъчен рай"... Борбата с едрата финансова престъпност ме научи, че ракът на корупцията трябва да се лекува в самия му зародиш, преди да е обхванал целия организъм. Ето защо реших да дам думата на неколцина важни свидетели на разпространението в Европа на това съвсем не природно бедствие. Почистването трябва да започне от собствения дом.”