page contents Книжен ъгъл: "Мистерии в историята" според Брайън Хотън
Предоставено от Blogger.

"Мистерии в историята" според Брайън Хотън

4.7.11

Брайън Хотън е професионален археолог, изследващ мегалитните култури, но и фолклорния и митологичен материал, имащ някакви допирни точки с най-древните светилища и култове по земята. Автор е на няколко книги на сходна тематика, които са превеждани на различни световни езици.

В „Мистерии в историята” (Сиела) авторът е избрал 35 археологически находки от цял свят, организирани по географски ареали. Книгата има и друго вътрешно деление – на „Мистериозни места”, „Необяснени произведения на изкуството (артефакти)” и „Енигматични хора”.
Те са едновременно много познати, защото много се е писало за тях в опит да бъдат обяснени, но техните тайни и до днес си остават недостъпни.

Или може би както самият автор твърди – необясними със средствата на конвенционалното научно мислене и методи на изследване. Когато към тези методи се прибавят и резултатите на историческата фолклористика, а не рядко и на личната интуиция на изследователя, някои от мистериите се оказват не толкова загадъчни. И все пак си остават мистерии.

Книгата на Хотън отвежда читателя на пътешествие – от 8000-годишния каменен кръг в Набта Плая до чудото на Индия – Тадж Махал; от мистериозната Нюпортска кула на Роуд Айланд до енигматичната Ройстънска пещера в Обединеното кралство; от загадъчното средновековно крепостно селище Рен льо Шато до импозантния древен укрепен столичен град на Велико Зимбабве.

Хубавото в подхода на Брайън Хотън е, че не се опитва от висотата на позицията си на утвърден автор в това поприще да дава решения и отговори от последна инстанция. Той самият се съмнява в собствените си доводи и най-многото, което си позволява, е да препоръчва нови посоки на мислене и изследване в различните конкретни случаи.

Като съдържание книгата е много разнообразна, като включва и много известни места, находки и исторически личности (неандерталците, финикийците, Соломоновият храм, Вавилонската кула, Теночтитлан, Вилендорфската Венера, Големият пожар в Рим по времето на Нерон и т.н.). Други са по-малко известни или по-скоро с регионална слава като храма на нос Сунион, цивилизацията на олмеките в Мексико, Хипатия Александрийска, Меса Верде в САЩ или Рен-льо-Шато във Франция.

Независимо за какво пише, авторът се стреми да бъде максимално достъпен за своите читатели, оптимално кратък (всеки очерк обхваща около десетина странички) и пределно забавен и интригуващ без да нарушава добрия тон на качественото научно-популярно четиво.