page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Жанет 45": Рей Клуун в България
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Жанет 45": Рей Клуун в България

26.9.11

Скъпи приятели и колеги,

За мен „Отива една жена при лекаря“ е една от най-важните книги в личната ми издателска биография – по причини,  далеч надхвърлящи литературните й достойнства. Когато издадох книгата през май 2009 си позволих да я промотирам със специален уебсайт – първият в България издателски сайт, посветен на една единствена книга, www.otivaednazhena.com (който впоследствие прерасна в kluun.janet45.com).
В рамките на три месеца след издаването на книгата сайтът бе посетен от над 30,000 души, а „Отива една жена при лекаря“ се превърна в едно от най-дискутираните заглавия в българското уеб-пространство за 2009-та година.

Ето само някои от десетките отзиви:

„Тя е брутална. Безжалостна. Без никакво лустро. Интересна. Отразява парченца и от теб. Нещата от живота такива, каквито са. Гадни. Смешни. Патетични. Тъжни. Весели. Всякакви. Една от книгите, които още докато четеш, им знаеш края и това изобщо не те притеснява, нито намаля интереса ти. Една от книгите, които още докато четеш, си мислиш на кого да я препоръчаш, а списъкът се оказва много голям. Нямам спомен да съм ревала толкова на някоя книга.”
(Из блога „Царството на Бу”)

"Истинска. Чувствена. Болезнена. Накара ме да си запиша час за мамолог (най-малкото) и да си припомня дали достатъчно пълноценно изживявам дните си. . . чувствам се приятелка на "семейството", толкова лично е докосването. . . това не е книга за онкоболните, а по-скоро е книга за всички нас, загубили ориентация в битието... Преклон пред силните духом."
(Отзив на Нели Куртева в books.bg)

"Отива една жена при лекаря" стои под възглавницата ми от няколко дни. Не съм стигнала до края–запазила съм си две-три страници. . . Не съм приключила книгата, защото тогава ще ми се наложи доста да помисля. . . Отдавна никоя книга не ме е карала да си задавам толкова въпроси. Не ме е дразнила толкова, не ме е карала да плача или да се усмихвам..."
(Отзив в списание HЕЯR от Поли Каменова)

“Mислех, че книгата ще ме премаже, обаче не стана така. Или поне не по начина, по който го очаквах. Беше ми много тъжно, докато четях, понеже трябва да се случи най-ужасното, за да се промени човек към малко по-добро. В подобни моменти суетата от живота изглежда смешна и излишна. Защо правиш това или онова, за какъв дявол се държиш по такъв начин, при положение, че утре може да отидеш при един лекар и да разбереш, че ще умреш…”
(Отзив на nikru в publishing2011.blogspot.com)

Тази книга е предел в представите ми за много и все важни неща. Преди всичко обаче осъзнавам, че ми липсва желание и порив да я оценявам, да пресявам образите и случките, в търсене на скритата авторова идея, да давам оценки за редно и нередно, за правилно и грешно, за морално и безнравствено. Приемам, без каквито и да било резерви, откровения разказ на един минал през ада мъж, стъписна от искреността, с която е поднесен. Какво ти стъписване!? Пометена съм! В състояние съм да изпитвам единстено съчувствие. И преклонение. Пред Любовта.
Ракът е чудовище – интелигентно, безпощадно и отмъстително. Стълкновението с него е жесток катаклизъм. Но за сетен път се убеждавам, че оцелелите духом след този катаклизъм са недостижимо по-големи, по-силни, по-истински.
(Жени Адарска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания)

Клуун е огромна литературна и медийна звезда в родината си – общият тираж на „Отива една жена при лекаря“ в Холандия е над 600,000, книгата се задържа начело на списъка с холандските бестселъри в продължение на цели 70 седмици. Отне ми двегодишни усилия да го убедя да дойде в България, и още четири месеца да му обясня защо е важно да остане тук малко повече от едно денонощие.

Ще съм истински щастлив, ако залите в Пловдив и София (по 150 места всяка) са пълни. Единственото, което ме тревожи – предвид хилядите събития, които ни сполетяват и които пропускаме ежедневно – е, че много от българските фенове на Клуун така и няма да разберат, че е тук. Моля ви, кажете на читателите и приятелите си; няма нужда да ги убеждавате да дойдат, просто им кажете. Ако и те кажат на своите – току виж нещата придобили различно измерение. Точно както се случи и с "Отива една жена".

Сърдечни поздрави,

Манол Пейков,
ИК Жанет 45


Програма на турнето на Рей Клуун в България:

Пловдив: 27 септември 2011 (вторник), 18:30
Камерна зала на Драматичен театър - Пловдив

София: 28 септември 2011 (сряда), 19:00
Театрална работилница "Сфумато"
ул. Димитър Греков 2